De câteva zile, PNL și PSD se acuză reciproc pe subiectul taxei de solidaritate pe care OMV refuză să o plătească. Marcel Ciolacu susţine că Ministerul Finanțelor, condus de pesedistul Adrian Câciu, nu a făcut decât să pună în aplicare ce a negociat ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu. La rândul lor, liberalii îi găsesc vină ministrului Câciu că a introdus codurile CAEN în ordonanță, restrângând aplicabilitatea acesteia.
Liderul PSD susţine că ministrul Energiei, care a fost negociatorul din partea României la Comisia Europeană, nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanțelor pe tot parcursul negocierii regulamentului.
„Ministrul Energiei Virgil Popescu a fost negociatorul la Comisia Europeană„, acuză președintele PSD Marcel Ciolacu după declarațiile lui Klaus Iohannis.
În ultimele zile dn 2022, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind taxa de solidaritate pe care ar trebui să o plateasca companiile din energie. Aşa cum a fost ordonanţa facută şi aprobată, OMV Petrom nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei. Guvernul se aştepta să încaseze de la OMV Petrom aproape 1 mld. de euro în contul acestei taxe, dar într-un final a avut parte de o surpriză neplăcută.
La începutul lunii ianuarie, OMV a anunţat că, potrivit calculelor companiei, nu trebuie să plătească această taxă, iar cazul a ajuns inclusiv la nivelul Comisiei Europene, care a confirmat că, asa cum este formulata ordonanţa, OMV nu ar trebui să platească taxa de solidaritate.
De la inceputul anului, ANAF, şi acum Agentia Nationala de Resurse Minerale – ANRM, desfăşoară controale la OMV Petrom. OMV Petrom a raportat pentru anul trecut un profit de 10,3 mld. lei anul trecut, de aproape trei ori mai mare ca în 2021.