Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, că este în ”contra timp” și vrea să finalizeze toate procedurile pentru a adopta Planul Național de Luptă contra Cancerului, în cursul săptămânii viitoare.
”Domnule Rafila și dumneavoastră vă aflați tot contra timp cu adoptarea Planul Național de Luptă contra Cancerului. Înțeleg că tot ansambul legislativ este pus în dezbatere publică. Îmi doresc să finalizați procedura și la săptămâna viitoare să adoptăm în ședința de Guvern. ”, a spus Marcel Ciolacu.
Acest Plan a generat discuții intense la învestirea în funcție a lui Marcel Ciolacu. Deputatul PSD, Patriciu Achimaș Cadariu anunțase că nu va vota Guvernul din cauza lui Alexandru Rafila.
În ce privește scandalul ”azilelor groazei”, Marcel Ciolacu a ordonat ministrului Muncii să întocmească un raport și, dacă este nevoie, să meargă până la desființarea Inspecției Muncii.
„Câteodată erau condiții de Evul Mediu în aceste centre. Din punctul meu de vedere este clar că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria. Părerea mea este că trebuie să fim curajoși și să desființăm instituții cu totul care și-au dovedit incapacitatea de a face treabă în aceste situații. Cer președinților de CJ din județele amintite să schimbe toți directorii din funcții, e clar că nu și-au făcut datoria. Dacă nu, ei vor răspunde în fața cetățenilor
Domnul Bogdan Despescu mi-a spus că a comandat controale la conducerea poliției Arad, Vrancea, Capitală”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
În contextul scandalului care a zguduit atât societatea civilă, cât și lumea politică, Ciolacu le-a cerut membrilor Executivului să prioritizeze munca și chiar să renunțe, pentru moment, la concedii.
„Trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toți cei din Guvern care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorități și a reajusta proiectele. Deci vara aceasta, îmi pare rău, nu vom avea concedii. Suntem într-o cursă contratimp, ca sa accesăm toți banii europeni disponibili”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Nouăzeci şi nouă de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost suspendate temporar sau închise după controalele făcute în perioada 10 – 19 iulie. Cele mai multe sunt în Giurgiu – 21
Nouăzeci şi nouă de centre pentru vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau copii au fost suspentare temporar sau închise în urma controalelor din perioada 10 – 19 iulie, iar cele mai multe dintre acestea se află în judeţul Giurgiu.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Muncii, cele mai multe astfel de centre sunt în Giurgiu – 21. Urmează apoi Sectorul 1 cu 11, Sector 3 şi judeţul Ilfov, cu câte 9, Sectorul 2 cu şapte, Sectorul 5 cu şase centre, Sectorul 4 şi judeţul Maramureş cu câte trei centre. Câte două centre au activitatea suspendată sau închisă în judeţele Arad, Gorj, Satu Mare, Ialomiţa, Iaşi, Constanţa. De asemenea, în judeţele Mureş, Neamţ, Vâlcea, Olt, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Teleorman, Argeş şi Cluj.
Astfel, unele centre din judeţul Giurgiu au fost închise din cauza mizeriei şi a problemelor găsite în spaţiile de cazare. Parchetul din camere era deteriorat, uşile de intrarea în camere aveau nevoie de lucrări de întreţinere, oglinzi deteriorate, scurgerii băilor erau ruginite, tavanul prezenta infiltraţii, scurgerile băilor erau ruginite, holurile aveau nevoie de lucrări de igienizare. De asemenea, saltelele de pat erau murdare, iar husele de protecţie, neigienizate.
Alte motive pentru care activitatea acestor centre a fost închisă au fost: lipsa personalului de specialitate, personal insuficient, depăşirea capacităţii, funcţionarea fără licenţă şi autorizaţii, condiţii de găzduire necorespunzătoare.
De asemenea, Agenţia Naţională de Inspecţie şi Plăţi Sociale a verificat aproximativ 2.800 de servicii, în perioada 10 – 19 iulie şi a dat 111 amenzi în valoare totală de 1.356.000. Cele mai mari sancţiuni au fost acordate în judeţul Argeş – 510.000 de lei şi judeţul Ilfov – 105.000 de lei.