Premierul Marcel Ciolacu merge, vineri, în prima vizită la Bruxelles, de la preluarea mandatului. Şeful Executivului se va întâlni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi preşedinta PE, Roberta Metsola dar şi cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer. Premierul îi va vizita şi pe cei doi răniţi din explozia de la Crevedia transferaţi în capitala Belgiei.
Marcel Ciolacu susține că joacă cu mandatul pe masă pentru a trece aceste măsuri pentru România. ”Trebuie să depășim însă toate aceste situații complicate și să ducem România înainte. Iar drumul țării înseamnă azi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administrația și investim miliardele europene în transport, energie, educație, sănătate, agricultură, digitalizare. După amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe! Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat: închidem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului RePower EU, facem reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și luăm măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă. Așa că, azi, vreau împreună cu tot Cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul 3!
Așa cum am anunțat, pentru asta sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul de premier și să asum răspunderea Guvernului pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană. În același timp, însă, în spiritul solidarității europene, sunt absolut convins – și există deja semnale în acest sens după prezența celor 3 miniștri la Bruxelles, al Muncii, al Finanțelor și al Investițiilor și Proiectelor Europene – că și Comisia va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru a susține Ucraina! Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă astfel încât cadrul fiscal-bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de această realitate!”, a spus Marcel Ciolacu.
Sindicaliştii din Cartel ALFA acuză că Guvernul Ciolacu se află în curs de a finaliza adoptarea pachetului de măsuri de austeritate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Ei avertizează că aceste acţiuni ale guvernului creează premisele declanşării unei greve politice, conform noii legi a dialogului social, şi a unor conflicte sociale de amploare.
”CNS Cartel ALFA atrage atenţia guvernului că acţiunile de bună guvernare, pe care le impun inclusiv criteriile de aderare la OCDE, presupun în mod obligatoriu prezentarea publică a propunerilor de măsuri şi supunerea acestora analizei partenerilor sociali – patronate şi sindicate. In plus, o astfel de abordare coercitivă şi dictatorială din partea guvernului sapă şi mai adânc prăpastia dintre cetăţeni şi stat, erodează încrederea, încurajează lipsa de conformare la regulile generale şi încurajează comportamentele de evaziune”, susţin sindicaliştii, care notează că singurele informaţii disponibile despre intenţiile guvernului au fost cele prezentate „pe surse” de mass-media, uneori contradictorii.
În opinia lor, dacă situaţia impune o restrângere a cheltuielilor şi o creştere a veniturilor bugetare, sarcina guvernului era să prezinte public şi transparent toate variantele de lucru, cu costurile si beneficiile pentru bugetul de stat din partea fiecareia.,
„Bugetul a trebuit reorganizat pentru a ajuta Ucraina”, explică Marcel Ciolacu înaintea negocierii deficitului cu Comisia Europeană
De asemenea, conform legii, obligaţia executivului este să convoace Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social, unde să pună pe masă aceste variante de lucru, însoţite de calculele privind impactul fiecărei măsuri propuse şi să le analizeze cu partenerii sociali, luand în considerare si propunerile şi opiniile partenerilor sociali.