„O să fac un grup de lucru cu Ministerul Justiției, cu Ministerul de Interne, cu Ministerul Muncii, fiindcă ei fac anchetele disciplinare, și bineînțeles cu Ministerul Educației. Ce vreau să modific: petițiile anonime care sunt depuse pentru fapte prevăzute în Codul Penal să fie trimise mai departe către parchete și către poliție și să fie acceptate, exact ca în cazul avertizorului de integritate, pentru că se referă la fapte de corupție. Noi avem hărțuirea sexuală în Codul Penal,” a declarat pentru premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu a specificat că modificarea se va realiza printr-o Ordonanță care va amenda Ordonanța de Urgență 27 din 2002, care stabilește regimul petițiilor. „Eu modificarea pe care o fac săptămâna viitoare o fac pentru toate instituțiile publice, prin Ordonanță care modifică fondul Ordonanței din 2002. Regimul petițiilor îl modific eu și pe urmă creez cadrul legal ca fiecare ministru să își modifice codul etic. Dar când am modificat registrul petițiilor, el s-a aplicat pentru toată lumea, din momentul în care l-am modificat. Altă abordare este una populistă,” a explicat Ciolacu, într-o reacţie pentru Edupedu.
Premierul a adăugat că astfel creează „cadrul legal ca astfel de cazuri să fie sesizate imediat. De aceea am băgat și Ministerul de Interne și Ministerul de Justiție în grupul de lucru, ca să fie o regulă de lucru foarte rapidă. Nu să faci acum o petiție și să aflu peste 6 luni ceva. Au prioritate cele care sunt penale.”
Această declarație a fost făcută după ce sursa citată l-a întrebat pe premier dacă are în vedere revizuirea HG-ului care reglementează Codul-cadru de etică și deontologie universitară, în sensul acceptării sesizărilor anonime.
„Există o Ordonanță de Urgență 27 din 2002 care stabilește regimul petițiilor, unde scrie foarte clar că nu se iau în considerare petițiile anonime. Lucrurile acelea se întâmplau în 2002, între timp avem avertizori, au o altă abordare. Ministra nu putea să treacă în codul etic al profesorilor altceva,” a precizat premierul.
Comentând subiectul, Victor Ciutacu este de părere că măsura aceasta va duce la o aglomerare a organelor de anchetă şi va deschide o „cutie a Pandorei”, delaţiunile putând fi folosite pentru a şantaja sau intimida diverse personalităţi politice şi nu numai.
„Legalizarea delațiunilor anonime în cazul hărțuirii/abuzului și transformarea lor în probe deschide Cutia Pandorei și ne întoarce brusc la vremurile Securității. Să vezi acum carnaval! Cum ai boală pe unul, hop cu anonima pe mail. Varsă după aia procuratura pe surse și devii violator cu acte și dacă ești impotent.
Înțeleg emoția colectivă, înțeleg și nevoia tembelă de a ne alinia musai la curentul #metoo, dar înțelesesem că Marcel Ciolacu nu vrea să mai trăiască în comunism. Cred, totuși, că am înțeles greșit declarația premierului…”, a scris Victor Ciutacu, pe Facebook.