Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a declarat că şefia Autorităţii Electorale Permanente nu este împărţiţă politic între PSD şi PNL şi este convins că Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei susţinut de social-democraţi pentru şefia AEP, va asigura independenţa instituţiei, inclusiv în anul electoral 2024. Referitor la faptul că fostul preşedinte al AEP Constantin Mituleţu-Buică este acum secretar general al aceleiaşi instituţii, Ciolacu a replicat: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau
nu”.
„Nu există niciun blocaj la AEP. Domnul Toni Greblă a fost judecător la CCR. Putem să îi aducem multe. Cu toţii avem un trecut. O să fie vot pe AEP. Cred că nu va fi mâine, va fi peste două săptămâni. (…) Repet, preşedintele AEP nu îl discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament unde s-au depus anumite dosare. Unele au fost acceptate. Sunt ferm convins că experienţa domnului Greblă o să asigure independenţa la AEP”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.
Chestionat cum vede faptul că fostul şef al AEP Constantin Buică este acum secretarul general al aceleiaşi instituţii, liderul social-demcoraţilor a răspuns: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau anormal”.
„Domnul Constatin Mituleţu-Buică a câştigat un concurs de secretar general. Nu am în atribuţiile mele la Cameră nici să îl schimb pe domnul Mituleţu, nici să schimb organizarea AEP. Dânsul, înainte să fie preşedinte al AEP, a fost secretar general. Din punctul meu de vedere, când i-am cerut domnului Mituleţu că dacă ar aduce atingeri instituţiei AEP, eu i-am solicitat domnului Mituleţu ca dânsul să îşi înainteze demisia. Cred că a fost super corect”, a completat Ciolacu.
Toni Greblă, noul prefect al Capitalei. În trecut a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă, dar instanţa l-a achitat
Candidaţii propuşi pentru şefia AEP au fost audiaţi luni în comisiile parlamentare reunite juridice din cele două Camere ale Parlamentului. Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei, este susţinut de PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă, după demisia lui Constantin Buică, după ce ANI a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.
La comisii au fost depuse două candidaturi pentru Autoritatea Electorală Permanentă, a lui Toni Greblă, actual prefect al Capitalei, susţinut de PSD şi a Iuliei Andreea Băbeanu, din partea AUR.
Candidaţii propuşi pentru şefia AEP şi funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi consilier de conturi sunt audiaţi luni în comisiile parlamentare reunite juridice şi de buget-finanţe din cele două Camere ale Parlamentului. Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei, este susţinut de PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă, după demisia lui Constantin Buică, în timp ce Camelia Pricopie candidează pentru postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Niculae Bădălău, iar Parlamentul a votat revocarea acestui din funcţie.