Marcel Ciolacu, prima lovitură, scade preţul alimentelor de bază. Marii retaileri au fost de acord cu propunerea lui premierului

Marile lanțuri din retail au acceptat să reducă prețurile la alimentele de bază, a anunțat Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern, de joi, 22 iunie. 
Filip Stan
23 iun. 2023, 13:22
Marcel Ciolacu, prima lovitură, scade preţul alimentelor de bază. Marii retaileri au fost de acord cu propunerea lui premierului

Marcel Ciolacu începe mandatul de premier cu un succes de proporţii. Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi reafirmă disponibilitatea de a lucra împreună cu Guvernul României pentru a aplica un mecanism voluntar de reducere a preţurilor la o serie de alimente de bază pe întreg lanţul de produs – producători, procesatori, comercianţi, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.
„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţionează în comunicat.

Cum plănuieşte Ciolacu să scadă preţurile la alimente: „Nu vor fi controale SRI, SIE, SPP. Dacă nu există acord, vom veni cu act normativ”

De asemenea, pentru a produce efecte vizibile în buzunarul românilor şi pentru a accelera reducerea inflaţiei, este absolut necesar că mecanismul voluntar să fie aplicat nu doar comercianţilor, ci pe întregul lanţ de produs, aşa cum de altfel au arătat şi reprezentanţii Guvernului.

„AMRCR consideră de maximă importanţă implicarea şi a Consiliului Concurenţei – garantul respectării legislaţiei în acest domeniu în România, cu care Asociaţia este în comunicare permanentă – în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de bază. Membrii AMRCR apreciază că această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia – precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de bază”, se spune în comunicat.

AMRCR asigură Guvernul României că „este pregătită să fie un partener loial şi eficient în atingerea obiectivului pe care Executivul îl urmăreşte prin acest proiect, iar membrii săi sunt absolut disponibili să continue orice discuţie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar şi pe tot lanţul de reducere a preţurilor la unele alimente de bază, în beneficiul consumatorului român”.

Preţ carburanţi. Cât te costă un drum până la munte sau la mare în weekend

AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) grupează următoarele companii de retail alimentar şi nealimentar din România: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Pepco, Profi, Selgros şi este membră a Confederaţiei Patronale „Concordia” şi a organizaţiei „EuroCommerce”.
 

Prețul cu care ar urma să se vândă uleiul după reducerea prețurilor
Alimentele de bază se vor ieftini. Este „cadoul” pe care îl oferă Cabinetul Ciolacu în prima săptămână de guvernare. Astfel, pâinea, laptele, brânzeturile, carnea, ouăle, făina, mălaiul, uleiul, legumele și fructele proaspete vor costa mai puțin la raft.

Potrivit unor surse guvernamentale, ar urma fie să fie adoptată o ordonanță de urgență în perioada următoare pentru a reglementa aceste ieftiniri, fie un acord tacit cu marii retaileri.

În acest context, aceleași surse precizează că uleiul ar urma să se vândă cu maximum 4 lei pe litru. Marile magazine au acceptat să reducă prețurile

Este prima „lovitură” dată de Ciolacu în calitate de prim-ministru. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a venit cu o veste bună. El a anunțat că a primit răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază.

„Asta înseamnă o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile” – Marcel Ciolacu
„Aș vrea să încep cu o veste bună. Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră privind schema de reducerea a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem, astfel, toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine și pentru această abordare”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că înțelegerea cu marile lanțuri de magazine prevede „o scădere garantată a prețului la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației și aici ne referim foarte clar la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete”.

„Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat” a spus  Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că el îşi doreşte un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa şi că ar prefera mai puţin să vină cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, vor veni cu acesta.

Premierul a mai arătat că ”încă aşează lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. ”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!