Marcel Ciolacu a făcut primele declarații după ce Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024. „E al doilea an al unui buget pe proiecte. al doilea an când vom avea o creștere economică pe investiții, nu pe consum. Iar deficitul bugetar va fi la jumătatea cheltuielilor pentru investiții”, a spus premierul.
E un buget supraestimat?
„Nu. Vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă. România nu a intrat în recesiune, în schimb economii mari din Europa, cum e Germania, au avut primele două trimestre în recesiune. S-a văzut și în consumul de energie. În acest moment lucrurile au intrat într-o nouă etapă și știți foarte bine că partenerul principal în UE este Germania. S-a spus că vom termina 7,3% – 7,8%. Până la urmă vom termina anul acesta cu cel puțin 0,5% mai puțin decât anul trecut. Vom termina anul viitor cu 5% pentru că așa ne-am angajat. Începem să devin un stat serios și responsabil în fața UE. Ne ținem de ceea ce promitem.
Mi-am asumat, alături de colegii mei, acest buget al României. Eu voi demonstra că îmi asum tot. S-a ajuns la concluzia foarte clară că nu mai putem stagna. Dacă vreți să-mi reproșați ceva, vă rog să mă judecați pentru lucrurile pe care le-am făcut, nu pentru părerile cuiva”, a declarat Ciolacu.
„A fost o majorare pentru tot sistemul bugetar. Este o mărire de 5% la tot sistemul bugetar. În ceea ce privește primarii, eu înțeleg că exemplele sunt despre primarul general al Capitalei sau un președinte de consiliu județean. Dar uităm că există și primari de comună, tot sistemul public primește 5%, mai puțin pentru magistrați, profesori. Eu înțeleg discuția, dar ce am promis eu e că demnitarii nu primesc această mărire. Eu v-am spus un principiu. Dacă de fiecare dată vom face aceste excepții și le-am făcut pentru demnitari. Angajații de sub primari vor avea salarii mai mari. E un lucru anormal în societate normală pe care mi-o doresc și eu și voi. Niciun bugetar nu trebuie să aibă salariu mai mare decât președintele României. La o presiune publică nu se face lucrul acesta”.