Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitului anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitului anului 2025 și vă vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.
Filip Stan
04 mart. 2024, 22:39
Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara, la Antena 3, că „garantează” că România va intra și cu frontierele terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 nu vom mai avea nevoie de vize pentru SUA. În 2026 vom intra în OCDE, cea mai importantă organizație economică din lume, a afirmat liderul PSD.

”România va intra, peste o lună, aerian și maritim în Schengen. Eu vă garantez că, până la sfârșitul anului, România va intra în Schengen terestru.

Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în anul 2026 va intra în OECD. Vă dau garanții că așa va fi. Acesta este proiectul nostru de țară. Cea mai importantă va fi aderarea la OCDE.

În momentul în care am intrat la OECD, România va fi alături de toate statele dezvoltate din lume, nimeni nu va mai întoarce România din drumul ei, vor veni cele mai mari investiții. Se face upgrade la 2-3 luni, ca să fim alături de toate statele dezvoltate, acesta este viitorul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.
Marcel Ciolacu anunţă restructurări masive în sectorul bugetar: „De ce să fie în România spor de antenă, noi dormim cu telefonul sub pernă! Am început cu ministerele, urmează fiecare agenţie şi companie de stat”
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Comisia Europeană a lansat , luni, împreună cu Bulgaria şi România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei. Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două ţări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil şi returnare, iniţiate în martie 2023, şi permit trecerea de la soluţii ad-hoc la soluţii durabile, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.
Bulgaria şi România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe şi a migraţiei.

Potrivit sursei citate, prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două ţări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe* şi de migraţie. În special, se va pune accentul pe:- Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului şi al primirii, al sistemului de returnare şi al cooperării poliţieneşti consolidate în spaţiul Schengen;

– Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migraţia şi Azilul în Bulgaria şi România, în special în ceea ce priveşte planurile naţionale de implementare.

Marcel Ciolacu dezaprobă cu fermitate politica pe care o promovează Șoșoacă și Simion: „Politica nu se face pe Facebook, transmițând live din Parlament! Nu poți să faci ca maimuța!”

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria şi România şi că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acţiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării poliţieneşti, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Comisia a lansat , luni, o nouă acţiune specifică de finanţare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor şi politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacităţile naţionale la frontierele externe ale UE, mai indică sursa menţionată. Astfel, Bulgaria şi România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-şi extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziţiona mijloace de transport, inclusiv cu capacităţi de termoviziune, precum şi echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mişcării şi camerele cu termoviziune şi pentru a-şi dezvolta sau moderniza sistemele.

Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria şi România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agenţiile UE, inclusiv Frontex, Agenţia UE pentru Azil şi Europol, precum şi cele două autorităţi naţionale.
În luna martie 2023, Comisia Europeană a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria şi România. În luna octombrie 2023, la şase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obţinut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor şi al cooperării consolidate cu ţările învecinate.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni