Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara, la Antena 3, că „garantează” că România va intra și cu frontierele terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 nu vom mai avea nevoie de vize pentru SUA. În 2026 vom intra în OCDE, cea mai importantă organizație economică din lume, a afirmat liderul PSD.
”România va intra, peste o lună, aerian și maritim în Schengen. Eu vă garantez că, până la sfârșitul anului, România va intra în Schengen terestru.
Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în anul 2026 va intra în OECD. Vă dau garanții că așa va fi. Acesta este proiectul nostru de țară. Cea mai importantă va fi aderarea la OCDE.
În momentul în care am intrat la OECD, România va fi alături de toate statele dezvoltate din lume, nimeni nu va mai întoarce România din drumul ei, vor veni cele mai mari investiții. Se face upgrade la 2-3 luni, ca să fim alături de toate statele dezvoltate, acesta este viitorul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.
Marcel Ciolacu anunţă restructurări masive în sectorul bugetar: „De ce să fie în România spor de antenă, noi dormim cu telefonul sub pernă! Am început cu ministerele, urmează fiecare agenţie şi companie de stat”
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.
Comisia Europeană a lansat , luni, împreună cu Bulgaria şi România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei. Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două ţări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil şi returnare, iniţiate în martie 2023, şi permit trecerea de la soluţii ad-hoc la soluţii durabile, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.
Bulgaria şi România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe şi a migraţiei.
Potrivit sursei citate, prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două ţări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe* şi de migraţie. În special, se va pune accentul pe:- Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului şi al primirii, al sistemului de returnare şi al cooperării poliţieneşti consolidate în spaţiul Schengen;
Comisia a lansat , luni, o nouă acţiune specifică de finanţare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor şi politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacităţile naţionale la frontierele externe ale UE, mai indică sursa menţionată. Astfel, Bulgaria şi România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-şi extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziţiona mijloace de transport, inclusiv cu capacităţi de termoviziune, precum şi echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mişcării şi camerele cu termoviziune şi pentru a-şi dezvolta sau moderniza sistemele.
Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria şi România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agenţiile UE, inclusiv Frontex, Agenţia UE pentru Azil şi Europol, precum şi cele două autorităţi naţionale.
În luna martie 2023, Comisia Europeană a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria şi România. În luna octombrie 2023, la şase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obţinut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor şi al cooperării consolidate cu ţările învecinate.