Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu susține că România va intra și terestru în Schengen până la sfârșitului anului 2024, că vizele pentru SUA vor fi scoase până la sfârșitului anului 2025 și vă vom adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în 2026.
Filip Stan
04 mart. 2024, 22:39
Marcel Ciolacu promite Schengen terestru în 2024, fără vize de SUA în 2025 şi aderarea la OECD în 2026

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seara, la Antena 3, că „garantează” că România va intra și cu frontierele terestre în Schengen până la finalul acestui an, iar în 2025 nu vom mai avea nevoie de vize pentru SUA. În 2026 vom intra în OCDE, cea mai importantă organizație economică din lume, a afirmat liderul PSD.

”România va intra, peste o lună, aerian și maritim în Schengen. Eu vă garantez că, până la sfârșitul anului, România va intra în Schengen terestru.

Anul viitor, România nu va mai avea vize cu America, iar în anul 2026 va intra în OECD. Vă dau garanții că așa va fi. Acesta este proiectul nostru de țară. Cea mai importantă va fi aderarea la OCDE.

În momentul în care am intrat la OECD, România va fi alături de toate statele dezvoltate din lume, nimeni nu va mai întoarce România din drumul ei, vor veni cele mai mari investiții. Se face upgrade la 2-3 luni, ca să fim alături de toate statele dezvoltate, acesta este viitorul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la Antena 3.
Marcel Ciolacu anunţă restructurări masive în sectorul bugetar: „De ce să fie în România spor de antenă, noi dormim cu telefonul sub pernă! Am început cu ministerele, urmează fiecare agenţie şi companie de stat”
Consiliul Uniunii Europene a votat în seara de 30 decembrie 2023, în unanimitate, admiterea României și a Bulgariei în spațiul Schengen în martie 2024, cu frontierele aeriene și maritime. Nu există deocamdată un calendar pentru accederea și cu granițele terestre.

Comisia Europeană a lansat , luni, împreună cu Bulgaria şi România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor şi migraţiei. Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două ţări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil şi returnare, iniţiate în martie 2023, şi permit trecerea de la soluţii ad-hoc la soluţii durabile, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.
Bulgaria şi România au dat un nou impuls eforturilor comune de gestionare a frontierelor externe şi a migraţiei.

Potrivit sursei citate, prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două ţări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe* şi de migraţie. În special, se va pune accentul pe:- Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului şi al primirii, al sistemului de returnare şi al cooperării poliţieneşti consolidate în spaţiul Schengen;

– Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migraţia şi Azilul în Bulgaria şi România, în special în ceea ce priveşte planurile naţionale de implementare.

Marcel Ciolacu dezaprobă cu fermitate politica pe care o promovează Șoșoacă și Simion: „Politica nu se face pe Facebook, transmițând live din Parlament! Nu poți să faci ca maimuța!”

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria şi România şi că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene şi maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acţiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării poliţieneşti, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Comisia a lansat , luni, o nouă acţiune specifică de finanţare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor şi politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de euro, pentru a consolida capacităţile naţionale la frontierele externe ale UE, mai indică sursa menţionată. Astfel, Bulgaria şi România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-şi extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziţiona mijloace de transport, inclusiv cu capacităţi de termoviziune, precum şi echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mişcării şi camerele cu termoviziune şi pentru a-şi dezvolta sau moderniza sistemele.

Întâlnirile Comitetului de Conducere cu Bulgaria şi România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul cadrelor de cooperare. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agenţiile UE, inclusiv Frontex, Agenţia UE pentru Azil şi Europol, precum şi cele două autorităţi naţionale.
În luna martie 2023, Comisia Europeană a lansat două proiecte-pilot cu Bulgaria şi România. În luna octombrie 2023, la şase luni de la implementarea proiectelor-pilot, Comisia a evaluat progresul înregistrat. S-au obţinut rezultate tangibile, fiind semnalate bune practici în domeniul procedurilor accelerate de azil, al returnărilor eficace, al gestionării frontierelor şi al cooperării consolidate cu ţările învecinate.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin