Premierul Marcel Ciolacu a abordat recent subiectul recalculării pensiilor pentru anumite categorii de pensionari, la Suceava, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții minerilor. Prim-ministrul a subliniat că discuțiile cu aceștia au fost esențiale pentru găsirea unor soluții corecte și echitabile. Într-o declarație făcută vineri, Ciolacu a reconfirmat angajamentul Guvernului de a nu reduce pensiile în urma recalculării, ceea ce a fost o „condiție esențială” pentru adoptarea legii relevante.
„Întotdeauna i-am respectat pe oamenii care muncesc, cu atât mai mult pe cei care muncesc în condiții grele! De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR,” a declarat premierul Ciolacu.
El a insistat că, în ciuda presiunilor și provocărilor, nicio pensie nu va scădea ca urmare a recalculării.
„Nicio pensie nu scade în urma recalculării – a fost condiția esențială pentru a adopta această lege. Astfel, am putut să-i protejăm pe toți pensionarii care, fără a avea vreo vină, au primit de-a lungul timpului pensii mai mari decât cele cu aceeași bază contributivă și cu aceleași condiții de muncă,” a adăugat Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Premierul a criticat și modul în care USR a redactat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), afirmând că doar 4,4% din pensii sunt afectate de recalculare.
„De aceea, ne-am și luptat să ținem minele deschise atunci când exact cei care acum mimează grija pentru mineri le închideau, fără nicio remușcare, prin PNRR” a spus Marcel Ciolacu.
„Contrar minciunilor celor care au redactat PNRR,” a continuat el, „inclusiv aceste pensii vor rămâne la același nivel pentru că am reușit să-i convingem pe reprezentanții Comisiei Europene că nu e corect și nici constituțional să li se șteargă drepturile cuvenite pensionarilor care au muncit în condiții grele de muncă” a adăugat acesta.
Ciolacu a confirmat că legea actuală (360/2023) va menține beneficiile pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale (grupa I) sau condiții deosebite de muncă (grupa II). Acest lucru include recunoașterea stagiilor de cotizare mai scurte și acordarea unui punctaj suplimentar la pensie.
„Toate aceste lucruri le-am discutat astăzi la Suceava cu reprezentanții minerilor. Și în continuare vom discuta cu reprezentanții Comisiei pentru a găsi soluții tranzitorii în ceea ce privește anii de vechime necesari ieșirii la pensie astfel încât nimeni să nu fie nedreptățit,” a concluzionat Ciolacu.
Astfel, Guvernul se angajează să asigure că pensionarii care au muncit în condiții dificile vor beneficia în continuare de pensii adecvate și că procesul de recalculare va fi efectuat într-o manieră justă și echitabilă.