UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă ar fi cedat în fața PSD. PNL ar fi bătut palma cu PSD și ar fi oferit opt ministere social-democraților. În plus, Marcel Ciolacu ar urma să fie șeful Camerei Deputaților, potrivit unor surse citate de Realitatea Plus.
PSD ar lua Finanțele, Transporturile, Sănătatea și alte 5 ministere. Potrivit acelorași surse, la Finanțe ar urma să fe numit Eugen Teodorovici, la Sănătate – Alexandru Rafila, Florian Bodog sau Adrian Streinu Cercel, la Transporturi – Sorin Grindeanu, Dezvoltare – Vasile Dîncu, iar la Interne – Gabriela Firea, potrivit DC News.
Klaus Iohannis ar fi vrut trei ministere care să rămână la PNL. Este vorba despre Ministerul Educației, Ministerul Apărării și Ministerul de Externe.
Ieri, tot pe surse, s-a spus că, la întâlnirea dintre PSD şi PNL, social-democraţii au cerut jumătate din ministere şi un minister avizator (Finanţe, Justiţie, Fonduri Europene, Sănătate, Interne sau Apărare). Florin Cîţu, preşedintele PNL, ar fi spus ”nu”, transmitea Antena 3. La întâlnirea de astăzi nu ar fi fost prezent și Florin Cîțu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu au existat negocieri cu cei de la PNL, singurele discuții au fost purtate cu Nicolae Ciucă, premierul desemnat. Ciolacu a explicat că social-democrații nu vor susține un guvern minoritar.
Ciolacu precizează că în PSD există o opţiune clară de a nu susţine un guvern minoritar şi că nu există o negociere cu conducerea PNL, el arătând că Florin Cîţu nu este ”decizional” în aceea ce se întâmplă în acest moment în România”. Marţi, PSD ar fi cerut jumătate din ministere, printre care Justiţia şi Internele, plus secretarul general al Guvernului, propunere refuzată categoric de PNL.
”În primul rând, nu cred că are importanță dacă există sau nu există o întâlnire. Astăzi, de dimineață, am stat de vorbă telefonic cu premierul desemnat și încercăm să găsim o soluție politică la această criză. Eu am o comunicare cu prim-ministrul desemnat. Consider că am această obligație, ca lider de partid să discut cu premierul desemnat.
Nu am, în schimb, negocieri cu PNL. PSD trebuie să se implice în rezolvarea acestei crize și trebuie să fie parte la rezolvarea acestei crize, de aceea
În interiorul partidului există o opțiune clară de a nu susține un guvern minoritar. Nu este luată o hotărâre, dar eu v-am spus ceea ce gândesc colegii mei.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Negocierile PNL-PSD au eșuat înca o dată. Liberalii nu sunt dispuși să lase garda jos!
”Nu cred că are importanţă dacă există sau nu întâlniri. Şi astăzi de dimineaţă am stat de votbă telefonul cu prmeierul desemnat, încercăm să găsim o soluţie politică pentru a depăşi această criză, dar revenind la principalele probleme, rămân pandemia şi energia”, a spus Ciolacu. El a precizat că speră ca astăzi, în Camera Deputaţilor, să treacă legea de plafonare a preţurilor la energie.
Despre negocierile pentru formarea guvernului, preşedintele PSD a spus că el are o comunicare cu premierul desemnat.
”Consider că sunt obligat ca lider de partid, indiferent că sunt la Putere sau Opoziţie, să am acest dialog, nu am negocieri cu conducerea PNL. PSD trebuie să se implice în rezolvarea acestei crize şi să fie parte la rezolvarea crizei, de aceea am înaintat 10 măsuri pe care orice guvern învestit trebuie să le ia. Dacă nu, le vom face prin legi, în Parlament”, a spus Marcel Ciolacu.
Despre concluziile discuţiilor, Ciolacu a spus: ”În interiorul partidului există o opţiune clară de a nu susţine un guvern minoritar”.
Întrebat despre faptul că liderul PNL Florin Cîţu nu doreşte cooptarea PSD în Guvern, cu miniştri, Ciolacu a răspuns: ”Dumnevoastră credeţi că domnul Florin Cîţu este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România?”
PSD a transmis marţi, printr-un comunicat oficial, că este nevoie de un armistiţiu al partidelor de dreapta care au provocat criza politică. Mai mult, social-democraţii au dat de înţeles că, dacă PNL acceptă cele 10 măsuri PSD propuse pentru a fi implementate, atunci sunt dispuşi să accepte acest armistiţiu.
De altfel, PSD s-a întrunit, în cursul zilei, într-o şedinţă în care au discutat variantele de lucru, o parte din social-democraţi afirmând că, dacă tot se pune problema unui sprijin în Parlament, atunci să se facă transparent, prin participarea PSD la guvernare.
Preşedintele USR, Dacian Cioloş a declarat, tot marţi, după ce premierul desemnat a cerut un armistiţiu politic partidelor parlamentare, prin votarea în Parlament a unui guvern minoritar PNL-UDMR, pe o perioadă determinată, că USR este pregătit să se aşeze la masă să găsească soluţii, precizând că este nevoie de un guvern stabil şi că majoritatea se poate reconstrui.