PSD a părăsit Coaliţia pro-europeană. “Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul pe care îl conduc, am înțeles perfect votul românilor! A fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor!
Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări !
Fiind conștienți de situația gravă în care se află România, lucru pe care nu doar partenerii europeni, ci și instituțiile financiare internaționale l-au semnalat deja, am mers chiar mai departe, inițiind demersurile coagulării unei coaliții mai largi, formată din toate partidele pro-europene.
Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici.
Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.
PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze și fără să își pună poalele în cap așa cum au făcut ceilalți. Acest mod de lucru este total contraproductiv în fața oamenilor.
De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuțiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta! O facem pentru că această țară are nevoie urgent de un Guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidențiale care vor urma.
România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile și orgolii prostești.”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Marcel Ciolacu revendicase funcţia de prim-ministru, însă ca soluţie de rezervă ar accepta şi preşedinţia Camerei Deputaţilor, susţin surse din PSD. De partea cealaltă, Sorin Grindeanu vrea să continue ca ministru al Transporturilor, iar a doua variantă ar fi tot şefia Camerei Deputaţilor, deci ar intra în coliziune cu Ciolacu.
Coaliția a decis. PSD-PNL-UDMR vor avea candidat comun la alegerile prezidențiale din 2025
În fruntea Senatului ar ajunge liderul PNL Ilie Bolojan, care nu-şi doreşte să facă parte din Executiv, susţin surse liberale pentru News.ro. În cazul în care preşedintele Iohannis va pleca de la Cotroceni la începutul anului 2025, Ilie Bolojan ar deveni preşedinte interimar al ţării.
USR încă e luat în calcul la împărţirea ministerelor. Partidul condus de Elena Lasconi ar putea primi Educaţia şi Fondurile Europene, susţin sursele citate. Însă liderii PSD şi PNL sunt de părere că USR va trece în opoziţie. “PSD şi UDMR nu vor USR la guvernare. În PNL sunt mai multe tabere. Singurul care insistă pentru USR e Bolojan”, spun surse participante la discuţii.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-a declarat surprins de anunțul premierului Marcel Ciolacu, potrivit căruia PSD se retrage din coaliția de guvernare, afirmând că,, în această eventualitate, va trebui format un guvern al celor trei partide de dreapta, cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a vota noul executiv.
“Nu cred că e bine, cred că trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament”, a spus Nicușor Dan, într-un interviu la HotNews.ro.
“Dacă această intenție care mă surprinde se confirmă atunci o s trebuiască să avem un guvern al celor trei partide de dreapta cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a trece guvernul și a trece diferite legi”, a continuat el, subliniind însă că, în opinia sa “mai este loc de discuție”.
Dacă pe Marcel îl țin genunchii și reușește să-și calmeze sugativele de bani din preajma-i, jocul politic e relativ simplu. Dreapta la înghețări de pensii/salarii și majorări de taxe/impozite, opoziție la sânge și plug-n brazdă la prezidențiale. Cu cât mai târziu, cu atât mai profitabil electoral…
Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că retragerea Partidului Social Democrat de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului va adânci criza, iar Partidul Naţional Liberal va avea întreaga responsabilitate a următoarelor luni de guvernare, ceea ce îl va costa enorm.
„Asta înseamnă că PSD va avea candidat la prezidenţiale. Doi – optează pentru un guvern de serviciu. Trei – împinge întreaga responsabilitate pe umerii lui Iohannis şi a PNL, acest partid fiind obligat, într-un fel sau în altul, să facă front comun cu Iohannis, chiar dacă nu vrea să îşi asume susţinerea lui Iohannis, în condiţiile în care ştim de ultimatumul USR. Consecinţele sunt o adâncire a crizei, iar PNL va avea întreaga responsabilitate a următoarelor luni de guvernare, ceea ce îl va costa enorm”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, profesorul Cristian Pîrvulescu.
Despre candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, analistul politic a spus că „nu înseamnă neapărat că va fi domnul Ciolacu, dar, în funcţie de evoluţii, se poate să se întâmple şi asta”.
„Este evident că opţiunea PSD este una pentru un guvern de tranziţie, până după alegerile prezidenţiale. Acestea vor face o descriere mai exactă a câmpului politic din România şi, pe această bază, noul preşedinte, cine va fi, va putea stabili o formulă de guvernare care să fie mult mai puternică, să nu fie rezultatul unei conjuncturi pe care, oricum, USR o folosea electoral. Deci, PSD reacţionează folosind, la fel, electorat şi extrăgându-se”, a explicat el.
Cristian Pîrvulescu a punctat că, „din punct de vedere al democraţiei, nu este cel mai rău lucru ce se întâmplă acum”. „Pentru că PSD în opoziţie înseamnă o opoziţie puternică, guvernul este slab, este foarte adevărat şi, pe de altă parte, PSD spune: ‘bun, la final de mandat, suplimentarea pe care o mai are, Iohannis şi PNL să suporte toate consecinţele, pentru că, până la urmă, sunt cei care au iniţiat acest proces. Complicat. Pentru PNL e foarte complicat”, a subliniat profesorul Cristian Pîrvulescu, în declaraţia acordată AGERPRES.