Marcel Ciolacu, reacţie a la Borcea după demisia lui Nicolae Ciucă: „Lăsaţi-ne la nivel politic să ne facem treaba”. Kelemen: „Nu neg că putem să fim împinşi pe scări”

Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Nicolae Ciucă și-a depus mandatul: "Este pentru prima oasră când liderii partidelor și-au ținut o promisiune făcută.
Filip Stan
12 iun. 2023, 16:57
Marcel Ciolacu, reacţie a la Borcea după demisia lui Nicolae Ciucă:

Președintele Marcel Ciolacu a vorbit, de la Palatul Parlamentului, după demisia lui Nicolae Ciucă și despre noua organigramă a Guvernului pe care îl va conduce.

„Este pentru prima oară când liderii partidelor și-au ținut o promisiune făcută .Mă bucur foarte mult că fostul premir și cu mine am găsit soluțiile pentru a stopa greva din învățământ, conform programului. Am convenit ca vineri să continuăm sdiscuțiile pentru a respecta cele promise, inclusiv legea salarizării.

Majoritatea era deja făcută și am dorit și dorim să fie o coaliție mai largă. Este normal, facem politică. Avem performanțe ale anumitor miniștri. Nu pot să fac abstracție de ministerul fondurilor și transporturilor. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică.

Este normal să avem o abordare a performanței, să mă bat și să-mi susțin miniștrii care au avut performanță. Dacă vreți să ne întoarcem la momentul când miniștrii se trăgeau dintr-un fes. Lăsați-0ne la nivel politic să ne facem treaba”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă a demisionat: Astăzi a venit momentul să-mi închei activitatea de prim-ministru. Vrem ca noul Guvern să fie învestit până joi
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, va avea o discuție cu reprezentanții UDMR privind prezența acestora la guvernare, după ce va fi desemnat premier de către Klaus Iohannis, au declarat surse apropiate de președintele social-democraților.
După demisia premierului Nicolae Ciucă, PSD și PNL vor avea în această seară o întâlnire cu minoritățile, pentru discuții despre programul de guvernare și viitoare majoritate parlamentară. La întâlnire sunt așteptați și cei de la UDMR, dar aceștia nu vor participa, spun surse din PSD. UDMR va aștepta să discute despre intrarea și în viitorul guvern cu premierul desemnat. Astfel, Ciolacu va discuta cu liderul PNL și cu liderul UDMR, după desemnarea sa ca premier, despre rămânerea maghiarilor la guvernare.

Kelemen: Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi domnul Ciolacu/ Nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că formaţiunea maghiară nu poate continua guvernarea împreună cu coaliţia fără Ministerul Dezvoltării. El declară că aşteaptă ca Marcel Ciolacu să spună ce coaliţie doreşte, după ce va fi desemnat premier. ”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic”, arată Kelemen.
”I-am sunat şi pe preşedintele Ciucă şi pe preşedintele Ciolacu, i-am informat despre deciziile noastre, despre poziţia noastră, deci în momentul în care ieri (duminică – n.r.) am primit acea ofertă publică cunoşteau amândoi, cunoştea şi dl. Ciolacu care este poziţia noastră. Nu vreau să speculez de ce în aceste condiţii am primit acea ofertă, sunt convins că este în interesul lor, este în interesul nostru, este în interesul ţării până la urmă să continuăm guvernarea împreună, dar nu în orice condiţii”, a declarat, luni, la Parlament, Kelemen Hunor.

El a menţionat că, după ce Marcel Ciolacu va fi desemnat premier, va fi responsabilitatea acestuia să formeze un guvern.

”Aşteptăm să ne spună ce doreşte, ce structură, ce coaliţie doreşte şi bineînţeles nu ne-am ridicat de la masă, nu ne ridicăm de la masă, dar eu nu neg că putem să fim împinşi pe scări, ca să mă exprim mai puţin academic, dar nu plecăm că nu de aceea am intrat în 2020 şi în 2021 în coaliţie să plecăm înaintea terminării mandatului. (…) Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm, asta cunoaşte şi dl Ciolacu”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a menţionat că după discuţiile de duminică s-a stabilit că luni la ora 17.00 se vor vedea din nou.

Mandatul lui Nicolae Ciucă: a gestionat consecințele războiului din Ucraina, criza energetică și greva profesorilor
”Ştiu de această întâlnire, împreună am stabilit, dar de atunci nu am mai disuctat cu dl. Ciolacu, cu premierul siogur că astăzi la şedinţa de guvern ne-am întâlnit. Vom vedea”, a arătat el.

Întrebat dacă este posibil un acord între Guvern şi UDMR ca, în cazul în care formaţiunea maghiară iese de la guvernare, să susţină anumite legi în Parlament, Kelemen a replicat: ”Nu există aşa ceva. Deci are majoritate coaliţia, şi fără noi are majoritate. Deci în condiţiile în care ai majoritate nu ai nevoie de aşa ceva. Ar fi sbsolut ilogic din punct de vedere politic, inexplicabil, că pleci că ai fost împins în afara guvernului şi apoi faci un acord parlamentar. Pentru ce?”.

Întrebat încă o dată dacă, fără Ministerul Dezvoiltăîrii UDMR nu mai rămâne în Guvern, Kelemen a răspunsn: ”Aţi înţeles corect”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat duminică, la Palatul Victoria, după discuţiile cu liderii PNL şi PSD, pe noua formulă de guvernare, după declanşarea rocadei guvernamentale, că UDMR nu acceptă propunerea venită de la Marcel Ciolacu de a prelua portofoliile Energiei şi Investiţiilor. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, discutăm în continuare, a precizat el. Kelemen a menţionat că colegii l-au mandatat să ceară respectarea acordului coaliţeii şi să existe ”o oarecare flexibilitate dacă totuşi colegii de la PNL şi PSD vor discuţii”, şi atunci să rămână cu Dezvoltarea şi ceva similar cu Mediul”. Kelemen Hunor a mai afirmat că în momentul în care Marcel Ciolacu este nominalizat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci este responsabilitatea lui de a închide discuţiile şi până atunci, este un acord şi UDMR nu pleacă de la guvernare. ”Putem să fim împinşi, asta este categoric da, dar noi benevol nu avem niciun motiv să plecăm”, a mai comentat liderul UDMR.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Singurele 4 zodii care vor avea noroc în dragoste până la final de iulie 2024. Cupidon e de partea lor
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1,1 milioane de români! Se va întâmpla până la final de 2024!
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Cu ce se ocupă Adriana Muraru, fosta „rivală” a Andreei Esca. Jurnalista s-a reprofilat după plecarea de la PRO
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Avioane F-16 ridicate de la Baza Borcea după atacuri cu drone rusești la granița cu România
MediaFlux
CONTROALE MAJORE în TRAFIC! E PRĂPĂD
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!