Marcel Ciolacu a vorbit despre protestele medicilor de familie, care amenință că vor rupe conctractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, lucru ce ar duce la obligativitatea pacienților de a plăti serviciile medicale prestate de specialiști.
Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre protestele medicilor de familie din ultimele zile. Aceștia amenință că nu vor mai oferi servicii medicale gratuite, totul ca urmare a unei posibile scăderi salariale anunțate de conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
„Există o negociere cu CAS despre bugetul și cheltuielile pe care le are CAS. Se cheltuie un miliar de euro lunar. Nu se va închide niciun cabinet de medic cu adevărat. Îmi doresc o creștere a serviciilor medicale, un echilibru. Am semnat numirea noului președinte la Casa de Sănătate, o doamnă foarte respectată, un medic de familie din Cluj. M-am consultat cu domnul ministru, e o doamnă foarte respectată. Sunt niște proceduri, nu putem să luăm foc, nu putem să ieșim în orice protest. Președintele interimar a împărțit bugetul cu cheltuielile medicilior de familie, a constatat că sunt prea mari, a pornit cu negocieri, urmează să purtăm discuții. Să stea linștiți medicii de familie pentru că se va negocia cu adevărat, îmi doresc ca românii să nu ajunga foarte repede la spital. Credeți că este corect să existe un plafon de câștig al unui medic de familie? Există medici care câștigă per capital, nu neapărat pe servicii medicale, peste 10-15 mii de euro, mi se par sume un pic cam mari. Trebuie să ordonăm această țară, să scăpăm de excepții, trebuie să creem o medie. Nu poate să existe medici în orașele mari, dezvoltate, care să câștige peste 15 mii de euro, și un medic din zona rurală, cu mai puțini pacienți, mai bătrâni, să câștige o sumă foarte mică. Trebuie să fie o echitate socială. Nu poți să spui că vezi 120 de pacienți pe zi, să raportezi asta, în 5 ore cât lucrezi, adică vezi un pacient la 5 minute, vom avea digitalizare”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN.
Șeful PSD a vorbit și despre celelalte reforme necesare în România.
„Nu putem să nu avem ținte, nu pot să accept ca un profesor care are 10 olimpici să fie plătit ca unul la care nicun elev nu a luat bacul. Trebuie să venim odată cu reforme, eu mi le asum, e an electoral, nu am probleme. Poate românii vor hotărî dacă am făcut sau nu bine. Eu plec acasă liniștit că am făcut tot ce am putut, că nu am făcut rău la nimeni. Suntem într-un an electoral. Nu judec și nu condamn pe nimeni. Ce îmi pare rău e ca nu am avut un dialog. Mi-am învățat lecția cu medicii, cu profesorii. Am toată disponibilitatea să stau de vorbă cu fiecare categorie socială, ce poate acest Guvern să facă și să păstreze și echilibrul macroeconomic”, a mai afirmat Ciolacu.