Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la scandalul privind decontarea pentru bugetari a unui consult oftalmologic în valoare de 500 de lei.
Șeful Guvernului a explicat că decontarea unui consult oftalmologic este o cerință europeană, iar decontările de 500 de lei vor fi accesate doar de către cei care au nevoie. Ciolacu a mai adăugat că legea nu se va aplica doar pentru o anumită categorie de bugetari, însă acest subiect este în discuții.
„Este o cerință europeană, cu decontările pentru ochelari până în 500 de lei. În rest vorbim despre majorări între 5% și 15%. Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar pentru că ne putem judeca între noi și ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. În ceea ce privește decontarea pentru ochelari. Guvernul își permite 500 de lei, dar acești bani vor fi accesați doar dacă ai nevoie de ei pentru consult oftalmologic”, a spus Marcel Ciolacu.
Această ideea a venit în urma plângerilor grefierilor din țară cu privire la problemele oftalmologice pe care le au din cauza statului mult prea mult timp în fața calculatorului. Sindicatul Dicasterial a fost cel care i-a îndemnat pe lucrătorii din instanțe să facă demersurile necesare pentru a beneficia de acest ajutor din partea statului.
În conformitate cu Legea privind siguranța și securitatea în muncă, angajații ÎCCJ vor fi compensați pentru ochelarii de vedere sau lentilele de contact, în baza prescripției medicului. Președinta ICCJ, Corina Corbu, a emis Ordinul 128/2024, care a limitat la 3.000 de lei deconturile pentru ochelarii judecătorilor și grefierilor.
Ordinul ÎCCJ prevede ca sumele maxime acordate pentru plata ochelarilor de vedere să nu depășească 3000 de lei. Concret, 500 de lei sunt decontați pentru rame, iar 2500 de lei pentru lentilele de ochelari. De asemenea, consultațiile şi manopera ar putea fi decontate.
„Obiectivul articolului 9 alineatele (3) si (4) din Directiva 90/270, in masura in care urmareste sa asigure ca lucratorii primesc, fara nicio sarcina financiara, aparate de corectie speciale in caz de necesitate, poate fi atins fie direct, prin furnizarea unui astfel de aparat de catre angajator lucratorului in cauza, fie indirect, prin rambursarea costului acestui aparat de catre angajator”, conform ÎCCJ.