Ţara noastră a scăpat de plata despăgubirilor uriaşe cerute de compania Gabriel Resources, dar nici nu va putea profita de bogăţiile îngropate în subteran.
Canadienii susţineau că puteau extrage peste 300 de tone de aur şi aproape 1500 de tone de argint, în decursul a 16 ani.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va mai organiza un referendum cu privire la exploatarea resurselor, aşa cum anunţase înaintea deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington.
„În momentul acesta, este un proces câştigat, ea este in zona UNESCO și nu eu si nu guvernul trebuie să hotărască acest lucru. Acest lucru îl vor hotărî românii. În acest moment nu este o urgenţă”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Joi, înainte ca Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) să se pronunțe în disputa dintre România și Gabriel Resources, pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, Marcel Ciolacu a afirmat că ar face „referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roșia Montana”.
Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.
Potrivit ICSID – Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.