România este nevoie de o reorganizare a aparatului bugetar, spune Marcel Ciolacu, completând că anul trecut salariile s-au majorat doar în sănătate şi învăţământ.
”Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ”, a spus Ciolacu.
Reorganizarea aparatului bugetar este prinsă în PNRR, asta cere OECD, a mai spus Ciolacu.
”În acest moment cadrul legal pentru o reorganizare a sistemului public, lucru pe care îl avem prins în PNRR, România are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. România are nevoie pentru fiecare lucrător al sistemului bugetar, de ţinte, fiindcă asta ne cere OECD”, a declarat Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a arătat că au fost tăiate 200.000 de posturi vacante. ”Asta nu însemană că vine un Guvern sau un prim-ministru care taie din pix. Când am dat legea, 200.000 de posturi erau vacante, pe care le-am tăiat. Am făcut excepţie la învăţământ, care reprezintă o treime din sistemul bugetar, şi la sănătate”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a mai precizat că anul trecut România s-a încadrat în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană. El s-a întrebat reoric dacă românii vor să oprească orice investiţie în ţară, pentru a atinge deficitul de 3 la sută şi anul acesta. Totuşi, Ciolacu a subliniat că nu va opri investiţiile. Ciolacu a susţinut că PSD a lăsta guvernarea cu un deficit sub 3 la sută şi a preluat-o cu un deficit de 6,8 la sută. El s-a întrebat şi ”pe ce s-au dus 200 de miliarde împrumutaţi după pandemie”.
”Anul trecut ne-am încadrat în deficitul asumat cu Comisia. În acest moment, acordul pe care l-a avut România, semnat de un prim-ministru al României, mai buclucaş, aşa, a semnat pentru 3 ani de zile. În 3 ani de zile era imposibil ca România să ajungă la un deficit de 3 la sută. Mai mult, aveam un exerciţiu financiar de închis, unde cofinanţarea 2016-2020 unde am închis cu sută la sută fonduri atrase. Avem PNRR, unde pe infrastructura rutieră, România a solicitat 14 milioane de euro. Comisia a negociat cu Guvernul din acea vreme şi am obţinut 7,3 miliarde. Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. Cu alte cuvinte, de exemplu autostrada Moldovei. Avem bani europeni 50 la sută, 50 la sută vin din bugetul de stat. Nu suntem singurul stat care trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată şi din punctul meu de vedere este perioada cea mai importantă pentri România, până terminăm exerciţiul financiar actual şi PNRR. Cred că până acum vreo 2,65 din 3,6 parcă sutem cu deficitul, sunt băgaţi direct vreo 58 miliarde lei şi 11 miliarde euro direct în investiţii. (…) Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de de zvoltare a României şi a considerat un risc pentru plasament în România”, a declarat Marcel Ciolacu.
Citește și: Guvernul se pregăteşte să taie cheltuielile bugetare. Ce s-a hotărât în şedinţa de luni a coaliţiei
Premierul a afirmat că va urma o negociere cu Comisia Europeană privind deficitul bugetar al României.
”Trebuie să ne hotărâm, vreţi să intrăm în logica în care, dacă vreţi, eu opresc orice investiţie şi avem deficit 3 la sută? Nu am o problemă, cu toate cheltuielile care s-au mărut la salarii şi ştiţi bine că cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la învăţământ şi la sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ. Va fi o negociere. Din punctul meu de vedere vom încerca să avem acordul de reintrare în… prefer să mă întrebaţi zilnic de deficit şi să continui investiţiile. Eu investiţiile din România nu le opresc”, a spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu a arătat că PSD a lăsat guvernarea când România avea un deficit bugetar de 3 la sută şi a preluat apoi guvernarea cu un deficit de peste 6 la sută.