Marcel Ciolacu: România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est

Şeful Executivului a arătat că ”integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă şi securitate susţinut de întreaga societate şi de clasa politică”.
Filip Stan
10 apr. 2024, 11:15
Marcel Ciolacu: România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est şi rămâne un Aliat matur şi credibil, cu o atitudine pro-activă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor Aliate.

”Acum 20 de ani, România s-a alăturat Alianţei Nord-Atlantice în cea mai semnificativă extindere din istoria NATO. Pentru ţara noastră, natura istorică a acestui moment trece dincolo de numărul noilor membri admişi în 2004. De fapt, a semnificat revenirea României la comunitatea de valori şi principii democratice occidentale, un pas indispensabil pentru securitatea şi dezvoltarea ţării”, a spus premierul Marcel Ciolacu, la evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”

Şeful Executivului a arătat că ”integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un obiectiv strategic de politică externă şi securitate susţinut de întreaga societate şi de clasa politică”.

”Acest proiect de ţară a devenit fundamentul României democratice şi prospere, în măsură să ofere cetăţenilor cele mai solide garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. Cele două decenii care au trecut de la aderarea noastră la NATO stau mărturie faptului că libertatea, prosperitatea şi securitatea de care ne bucurăm zi de zi sunt mai puternice ca niciodată. În acelaşi timp, mediul de securitate actual, tot mai deteriorat şi imprevizibil, ne confirmă că datoria noastră principală este să rămânem vigilenţi pentru apărarea acestor valori. Ameninţările şi provocările cărora trebuie să le facem faţă împreună sunt din ce în ce mai diferite şi complexe. Important este că, într-un context regional şi global volatil, angajamentul Aliaţilor de proteja valorile acestui spaţiu şi de a se apăra reciproc este de neclintit”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a subliniat că în acest moment aniversar, trebuie ne gândim atât la realizările, cât şi la responsabilităţile noastre în cadrul Alianţei.

”În această perioadă, România şi-a conturat şi consolidat profilul strategic la nivelul Alianţei, iar capacitatea sa de a contribui la securitatea şi stabilitatea euroatlantică şi internaţională a crescut substanţial. Am participat constant, încă dinaintea momentului aderării, şi continuăm să participăm activ la misiunile şi operaţiile NATO. Tocmai de aceea, vreau să folosesc acest prilej pentru a-mi exprima aprecierea şi respectul pentru serviciul şi sacrificiul militarilor români participanţi la aceste misiuni şi operaţii, a căror activitate este cea mai clară dovadă a seriozităţii cu care abordăm responsabilităţile care ne revin ca aliat”, a arătat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că în acelaşi timp, contribuim activ la dezbaterile privind implementarea tuturor sarcinilor fundamentale ale NATO: apărarea colectivă, prevenirea şi gestionarea crizelor şi securitatea prin cooperare. ”Contribuţia valoroasă a României este recunoscută de Aliaţii noştri la cel mai înalt nivel. Totodată, România s-a remarcat ca promotor al solidarităţii transatlantice şi al unităţii Aliate şi ca susţinător ferm al politicii „uşilor deschise”. Graţie continuării acesteia, am fost mai motivaţi, şi am putut deveni membri NATO. De asemenea, avem o înţelegere cuprinzătoare a politicii de parteneriate a NATO, acumulată atât ca beneficiar al acesteia , cât şi din poziţia de Aliat, puternic susţinător al securităţii prin parteneriate”, a arătat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Potrivit premierului, ”responsabilitatea noastră de asigurare a securităţii cetăţenilor români şi de protejare a valorilor Alianţei este susţinută de statutul nostru de Aliat de nădejde şi de apărători ai Flancului Estic”.

”Marea Neagră, zonă de importanţă strategică pentru Alianţă, este centrul de gravitaţie al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, iar instabilitatea din zonă afectează profund securitatea euroatlantică. Pe acest fond, România continuă să-şi respecte angajamentul faţă de susţinerea neechivocă a Ucrainei, dar şi a partenerilor NATO vulnerabili precum Republica Moldova şi Georgia, care au ales să adere la sistemul de valori euroatlantice. Astăzi, România este ancorată ireversibil în comunitatea euroatlantică şi reprezintă, la rândul său, o ancoră strategică a NATO pe Flancul de Est. România rămâne un Aliat matur şi credibil, cu o atitudine pro-activă şi cu capacitatea de a acţiona susţinut pentru îndeplinirea obiectivelor proprii şi protejarea valorilor Aliate. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani cetăţenilor români sub umbrela de securitate şi prosperitate a NATO!”, a spus premierul Marcel Ciolacu în final.

Nicolae Ciucă: Odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă şi este momentul să deschidem un alt capitol istoric, iar România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul.

”România este o ţară sigură! Da – asta spunem astăzi datorită Armatei României şi datorită Alianţei la care am aderat în urmă cu 20 de ani. Aceasta este una dintre cele mai mari realizări pe care România le-a făcut în ultimele decenii”, a declarat Nicolae Ciucă la evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani” .

Preşedintele Senatului a subliniat că ”România a arătat lumii întregi cum o ţară trecută prin decenii de comunism şi de tranziţie dificilă a reuşit să se transforme într-o democraţie consolidată şi într-un aliat de încredere al NATO”.

” În drumul postcomunist al României au fost până acum două mari etape în raport cu apartenenţa la NATO – una de tranziţie şi aspiraţie la aderare, înainte de 2 aprilie 2004; cea de-a doua de consolidare a poziţiei de stat membru al Alianţei în cei 20 de ani care s-au scurs de atunci. Aderarea la NATO nu a fost destinaţia noastră – a fost un început pentru noi. Începutul transformării şi al efortului întregii societăţi de a deveni mai bună şi mai dreaptă. Mă simt mândru când privesc în urmă la ultimii 20 de ani şi văd diferenţele semnificative, care se datorează şi efortului a zeci de mii de oameni, din care am avut onoarea să fac parte şi eu”, a ţinut să precizeze preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a subliniat că ”ţara noastră a pornit pe drumul integrării euro-atlantice, imediat după 1990, cu neobosită determinare”.

Vladimir Putin, noi amenințări după aderarea Finlandei la NATO: „Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”
”Am fost primii care am semnat în 1994 Parteneriatul pentru Pace. Iar atunci când a fost nevoie, nu am ezitat să participăm cu trupe în teatrele de operaţii alături de aliaţi. Exact în urmă cu 20 de ani, mă aflam în Irak, la comanda unui batalion de infanterie, ca parte a coaliţiei internaţionale. După intrarea în Alianţa Nord Atlantică, România a asumat obiective ambiţioase. Ţara noastră nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit o sursă de securitate în regiune, un pilon esenţial al Alianţei Nord-Atlantice la Marea Neagră”, a arătat el.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”România a fost printre primele state ale Alianţei care s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare şi să respecte promisiunea făcută la Summitul din Ţara Galilor din 2014”.

”Pentru aceasta, vă mulţumim domnule preşedinte, căci în 2015, alături de ceilalţi decidenţi politici, aţi acordat atenţia cuvenită nevoii de bugetare pentru înzestrarea Armatei Române! Ca Şef al Statului Major al Apărării, începând cu 2015, am participat la implementarea deciziei politice de a creşte bugetul Apărării şi de a investi în dotarea şi modernizarea Armatei României. O democraţie puternică are nevoie de o armată puternică. Iar o armată puternică, oricând pregătită să îşi apere cetăţenii, este cea mai bună cale de a preveni ameninţările”, a afirmat Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai spus că astăzi, suntem într-un moment în care democraţia are nevoie de o Alianţă Nord-Atlantică puternică.

”România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, bombele ruseşti cad peste case, peste şcoli, peste pieţe ucigând oameni nevinovaţi. Nu departe de aici, soldaţi ucraineni luptă cu mijloacele de care mai dispun, dar cu neobosit curaj, pentru a-şi apăra ţara şi pentru a apăra libertatea şi democraţia. Ca fost militar, ştiu ce înseamnă să pleci la război şi să-ţi laşi familia în urmă, ştiind că s-ar putea să nu te mai întorci. Sunt mândru că România contribuie la apărarea Ucrainei şi dă dovadă de solidaritate. Este un lucru corect”, a declarat Nicolae Ciucă. El a menţionat că acţiunile sunt cele care arată adevărata faţă a aliaţilor, iar în acest caz acţiunile vorbesc pentru România. ”Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generaţiilor următoare o lume mai sigură, bazată pe respect pentru regulile internaţionale, avem datoria să sprijinim Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei. Trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie, nu doar să se apere, ci să câştige. De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm”, a spus Ciucă.

Emil Constantinescu dezvăluie cum ar fi putut împiedica Rusia aderarea României la NATO
Preşedintele Senatului a mai afirmat că odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă.

”Este momentul să deschidem un alt capitol istoric. România are nevoie de un nou proiect de ţară, care să răspundă provocărilor prezentului şi să definească viitorul. Trebuie să ne întrebăm: cum vrem să arate România peste 10 sau peste 20 de ani? În interiorul acestui proiect de ţară putem să ne gândim următorii 10 ani ca un „deceniu al siguranţei” pentru România şi pentru români. Nu includ aici doar creşterea capacităţii de apărare şi investiţia în industria de apărare, ci toate elementele care fac o societate puternică. Cred că România viitorului este una cu instituţii democratice solide, capabilă să ofere siguranţă la nivelul întregii societăţi. România viitorului este un pol de independenţă energetică, excelează în inovaţie şi tehnologie, pune accentul pe educaţie şi pe combaterea dezinformării şi mai ales investeşte în oameni şi în potenţialul lor”, a afirmat Ciucă.

El a mai spus că a stat de vorbă în ultimele luni cu mulţi români iar cetăţenii noştri înţeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm.

”România este astăzi puternică în NATO şi datorită cetăţenilor noştri şi susţinerii lor pentru Alianţa Nord-Atlantică. Bătălia acestor ani este una între democraţie şi autoritarism, între o ordine mondială bazată de principii şi reguli, pe de o parte şi cei care vor să o schimbe prin forţă, de cealaltă parte. Cu Alianţa Nord-Atlantică, suntem astăzi mai puternici ca niciodată iar pentru aceasta vreau să păstrăm vie memoria celor care şi-au pierdut viaţa în misiunile internaţionale în ultimii 20 de ani şi, de asemenea, să lşe mulţuumesc tuituror celor care au avut o contribuţie esenţială la ceea ce a însemnat parcursul României spre NATO şi existenţa celor 20 de ani de când România este membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a spus preşedintele Senatului în final.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Fenomenul rar care a apărut în România. Ce sunt norii Shelf-Cloud, de fapt și de ce au putut fi văzuți înaintea furtunii
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
O nouă CREȘTERE A PENSIEI după 1 SEPTEMBRIE. Marius Budai a anunțat
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?