Marcel Ciolacu: România este una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, citit de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu. Premierul arată că din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime. El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.
Filip Stan
13 mai 2024, 14:07
Marcel Ciolacu: România este una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime

Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni că şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime.

”Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Ştiu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicaţiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenţi. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj.

Şeful Executivului afirmă că ”în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”.

”Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umanp a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul.

Marcel Ciolacu mai spune că fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligaţie la nivel de bază, primară, dacă pot spune aşa, iar responsabilitatea ne aparţine nou, tuturor.

”Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a arătat Ciolacu.

Potrivit premierului, ”raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal şi organizarea instituţională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operaţional, sute de traficanţi fiind aduşi în faţa justiţiei cât şi în ceea ce priveşte percepţia publică asupra fenomenului”.

”Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistenţa necesară, inclusiv cu aportul organizaţiilor neguvernamentale. Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanţii îşi diversifică metodele de operare, iar instituţiile statului încearcă să-şi adapteze acţiunile, să identifice soluţii noi de contracarare. Aşa încât, putem afirma că, deşi multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună Acesta este şi motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambiţios, care să răspundă nevoilor identificate şi să ţină cont în mod realist de capacităţile noastre. Suntem optimişti, pentru că documentul a fost elaborat împreună cu toţi partenerii, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, cu toţii în jurul mesei şi ţinând cont de recomandările organizaţiilor internaţionale. El ilustrează obiectivele, angajamentul şi determinarea tuturor celor implicaţi în stoparea acestui fenomen”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.

”Nu ne mulţumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanţilor nu e suficientă, aşa cum nu e suficient să lăudăm de la distanţă efortul organizaţiilor neguvernamentale. Dimpotrivă. Avem o strategie sinergică, avem căi de intervenţie şi avem parteneriate care ne vor ajuta săcombatem acest fenomen. Este momentul sa producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat. Suntem aici, şi împreună suntem decişi să schimbăm lucrurile in bine si să vă ajutăm pe voi, cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic, fie că vorbim de funcţionari ai statului sau membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Doresc să vă reasigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toţi”, a spus premierul în finalul mesajului.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!