Marcel Ciolacu: România este una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, luni, un mesaj în cadrul evenimentului de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028, citit de către şeful Cancelariei premierului, Alexandru-Mihai Ghigiu. Premierul arată că din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, iar peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime. El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.
Filip Stan
13 mai 2024, 14:07
Marcel Ciolacu: România este una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime

Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni că şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime.

”Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Ştiu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicaţiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenţi. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj.

Şeful Executivului afirmă că ”în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”.

”Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă, mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umanp a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul.

Marcel Ciolacu mai spune că fenomenul fiind deja acutizat, vremea medaliilor a trecut, iar stoparea lui a devenit o obligaţie la nivel de bază, primară, dacă pot spune aşa, iar responsabilitatea ne aparţine nou, tuturor.

”Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a arătat Ciolacu.

Potrivit premierului, ”raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal şi organizarea instituţională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operaţional, sute de traficanţi fiind aduşi în faţa justiţiei cât şi în ceea ce priveşte percepţia publică asupra fenomenului”.

”Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistenţa necesară, inclusiv cu aportul organizaţiilor neguvernamentale. Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanţii îşi diversifică metodele de operare, iar instituţiile statului încearcă să-şi adapteze acţiunile, să identifice soluţii noi de contracarare. Aşa încât, putem afirma că, deşi multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună Acesta este şi motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambiţios, care să răspundă nevoilor identificate şi să ţină cont în mod realist de capacităţile noastre. Suntem optimişti, pentru că documentul a fost elaborat împreună cu toţi partenerii, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, cu toţii în jurul mesei şi ţinând cont de recomandările organizaţiilor internaţionale. El ilustrează obiectivele, angajamentul şi determinarea tuturor celor implicaţi în stoparea acestui fenomen”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.

”Nu ne mulţumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanţilor nu e suficientă, aşa cum nu e suficient să lăudăm de la distanţă efortul organizaţiilor neguvernamentale. Dimpotrivă. Avem o strategie sinergică, avem căi de intervenţie şi avem parteneriate care ne vor ajuta săcombatem acest fenomen. Este momentul sa producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat. Suntem aici, şi împreună suntem decişi să schimbăm lucrurile in bine si să vă ajutăm pe voi, cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic, fie că vorbim de funcţionari ai statului sau membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Doresc să vă reasigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toţi”, a spus premierul în finalul mesajului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Viața bate filmul. Cum se desfășoară, de fapt, Conclavul de la Vatican 
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre