Marcel Ciolacu: „România le arată fraţilor drumul de urmat. Viitorul Republicii Moldova este doar spre Vest”

Premeirul României apreciază că „este obligatoriu” ca acest rezultat să fie dublat de realegerea Maiei Sandu pentru un nou mandat prezidenţial.
Filip Stan
22 oct. 2024, 11:28
Marcel Ciolacu:

Rezultatul pe muchie de cuţit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge şi cetăţenii din provincie şi zonele rurale că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest, afirmă Marcel Ciolacu.

„Felicitări tuturor cetăţenilor moldoveni care au rezistat în faţa presiunilor incredibile ale Moscovei şi au reuşit să îşi ducă ţara de partea bună a istoriei. Rezultatul pe muchie de cuţit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge şi cetăţenii din provincie şi zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficienţă propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Nu mai avem timp de pierdut, următorii cinci ani vor fi cruciali pentru România”

El apreciază că „este obligatoriu” ca acest rezultat să fie dublat de realegerea Maiei Sandu pentru un nou mandat prezidenţial.

„Cu Maia Sandu preşedinte şi cu un guvern pro-european va fi tot mai clar că flacăra rece a Rusiei se va stinge definitiv la Chişinău! România este total alături de Republica Moldova”, încheie Ciolacu.

Preşedinta moldoveană în exerciţiu Maia Sandu a salutat luni victoria taberei ”da” în referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) cu un scor extrem de strâns, în pofida unei ”lupte nedrepte” şi unor ”amestecuri sordide”, acuzând Moscova, relatează AFP.

Împotriva acestor ”acuzaţii grave”, Kremlinul a cerut ”probe” şi a denunţat ”anomalii” în numărarea vorurilor exprimate în referendum.

”Am câştigat o primă luptă într-o bătălie dificilă care va determina viitorul ţării noastre”, a declarat pe Facebook conducătoarea în vârstă de 52 de ani, făcând astfel apel la o mobilizare în vederea turului doi al alegerilor prezidenţiale, la începutul lui noiembrie.

După o lungă cursă pe primul loc a tabărei ”nu”, tabăra ”da” a depăşit-o (50,46%) cu câteva mii de voturi, mulţumită votului din diaspora, potrivit rezultatelor publicate de către Comisia Electorală.

În prima sa reacţie oficială, în timpul nopţii de duminică spre luni, şefa statului a denunţat un asalt ”fără precedent împotriva democraţiei” şi a promis să nu cedeze.

”Grupuri criminale, acţionând împreună cu forţe străine ostile intereselor noastre naţionale ne-au atacat ţara cu lovituri de zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă” pentru a-i înşela şi corupe pe alegători, a declarat Maia Sandu cu un aer grav.

Comisia Europeană (CE), care urmăreşte îndeaproape scrutinul, a evocat ”un context de amestec şi de intimidare fără precedent din partea Rusiei”, ”strategii hiberide” care nu au împiedicat Republica Moldova să-şi confirme dorinţa unui ”viitor european”, s-a felicitat preşedinta Ursula von der Leyen.

Marcel Ciolacu: „Pedeapsa nu rezolvă dependența de droguri, ci tratamentul. Trei afișe și două broșuri expirate nu înseamnă prevenție”

Maia Sandu, care a întors spatele Moscovei după invazia Ucrainei vecine şi care a prezentat la Bruxelles candidatura aderării la UE a Republicii Moldova, o fostă republică sovietică cu 2,6 milioane de locuitori, a convocat acest referendum pentru a-şi valida strategia – un plan riscant.

Această victorie la limită, fără să pună în discuţie negocierile de aderare cu Cei 27, ”slăbeşte într-un fel imaginea proeuropeană a populaţiei şi leadershipul Maiei Sandu”, comentează la AFP un specialist în regiune, politologul francez Florent Parmentier.

Prima fameie care ocupă începând din 2020 cea mai înaltă funcţie în stat, o fostă economistă la Banca Mondială (BM) cu o reputaţie de incoruptibilă, a devenit în patru ani o personalitate europeană de prim-plan.

Într-un mediu geopolitic complicat, cu Războiul rus din Ucraina şi Georgia acuzată de o derivvă autoritaristă prorusă, Republica Moldova dădea speranţă Bruxellesului, subliniază expertul.

Or după acest referendum disputat, un succes al Maiei Sandu în al doilea tur, la 3 noiembrie, este departe de a fi sigur. Cu 42% dintre voturile exprimate, ea îl devansează mult pe Alexandr Stoianoglo (26%), un fost procuror în vârstă de 57 de ani susţinut de către socialiştii proruşi, însă acesta poate conta pe voturile candidaţilor ”mici”.

Avem şanse mari să câştigăm la 3 noiembrie şi vom câştiga”, a declarat el la sediul partidului, acuzând Guvernul de un ”eşec răsunător şi ruşinos”.

În timpul campaniei, acest bărbat cu un aer sever a îndemnat la ”restaurarea justiţiei” împotriva unei puteri care nu ezită, acuză opoziţia, să încalce drepturi şi a pledat în favoarea unei politici externe ”echilibrate”, de la UE şi până la Rusia.

Pe străzile Chişinăului, locuitori se felicitau pentru un ”test electoral” reuşit al Republicii Moldova, în pofida ”dificultăţilor”. Alţii îşi exprimau, din contră, îngrijorarea faţă de virajul către Occident prea puternic al Maiei Sandu.

Acest dublu vot ”a dat la iveală disensiuni puternice” în ţară, comentează într-o notă Marta Mucznik, o analistă de la Crisis Group, şi îndeamnă Bruxellesul şi Chişinăul să-şi ”revadă strategia” pe fondul unor ”tensiuni tot mai mari”.

Printre operaţiuni anticorupţie şi de dezinformare, poliţia moldovrană a desfăşurat în ultimele luni 350 de percheziţii şi a efectuat sute de reţineri ale unor suspecţi acuzaţi de faptul că voiau să perturbe procesul electoral în favoarea Moscovei.

Un sistem masiv de cumpărare de voturi a fost dezvăluit, vizând până la un sfert dintre alegătorii aşteptaţi la urne. În spatele acestuia se află oligarhul Ilan Şor, refugiat la Moscova după ce a fost condamnat cu privire la fraudă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Stațiunea celebră din România, goală înainte de Paște. Este prima dată în două decenii când se întâmplă asta
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Stațiunea din România, unde devii alt om. Natura oferă un spectacol unic
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Lumânarea de la Înviere nu se aruncă! Ce trebuie să facem cu lumânarea după ce trecem pragul casei
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai