Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitate politică şi anularea alegerilor prezidenţiale, menţionând că ţara noastră are „mecanisme de stabilizare automată” şi capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziţie pentru a reveni pe un drum stabil.
„România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitate politică şi anularea alegerilor prezidenţiale. Numai împreună vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorităţi pro-europene şi a unui Guvern care să deruleze reformele şi investiţiile din PNRR şi planul bugetar structural angajate la nivel european. Acest lucru trebuie să se întâmple până la sfârşitul acestui an„, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
El a arătat că România are „mecanisme de stabilizare automată” şi are capacitatea de a reveni pe un drum stabil. „Am trecut împreună prin criză economică, sanitară, energetică şi prin cea declanşată de războiul de la graniţe. Sunt ferm convins că vom trece solidari şi peste această perioadă. România are mecanisme de stabilizare automată şi avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziţie pentru a reveni pe un drum stabil”, a adăugat premierul.
Marcel Ciolacu a anunţat şi că este ultima şedinţă de Guvern, precizând că va face un bilanţ al guvernării şi al activităţii miniştrilor.
„Poate este emoţionant, fiind ultima şedinţă de Guvern. Aş vrea să mulţumesc tuturor membrilor Guvernului pentru munca depusă. Nu a fost, cum bine ştiţi, un mandat uşor. Am avut de trecut prin multe situaţii grele şi cred că nici viitorul mandat al Executivului nu va fi unul simplu. Va fi tot despre, în primul rând, securitate şi economie„, a mai spus premierul.
Premierul a mai spus că, „în ciuda tuturor problemelor apărute, nicio secundă acest guvern nu s-a îndepărtat de la obiectivele iniţiale”. „Şi, astăzi, la final, vă pot spune că sunt mândru că am putut contribui, într-o mică măsură, la ceea ce este România acum. O putere economică regională, cu un Produs Intern Brut ce depăşeşte anul acesta 355 miliarde euro. La PIB/locuitor raportat, la paritatea puterii de cumpărare, România a egalat Polonia şi este peste Ungaria, Slovacia, Croaţia, Grecia, Letonia şi Bulgaria. Suntem acum la 80% din media UE. Toate aceste date – oficiale şi confirmate de organisme internaţionale – ne arată că acest guvern şi-a făcut treaba”, a afirmat premierul.
Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la ‘BBB-‘, printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile.
Cristian Ghinea (USR): ,,Nu e o necesitate istorică sa avem guvern mâine. În Austria, se negociază de trei luni noul guvern”
„Avem o mână proastă în aceste negocieri. Se poate face guvernare fără noi și atunci noi spunem hai să facem reforme, nu intram la guvernare doar pentru ciolan și ei zic „putem și fără voi”. Este și mult teatru în aceste negocieri.
Discutam cu cineva din Austria zilele astea. Partidul liberal frate cu noi, NEOS, de acolo, negociază de câteva luni intrarea la guvernare, ajunseseră negociatorii la o forma de coaliție, s-au întors la partid și într-o largă dezbatere la un congres al partidului, congresul a decis „nu suntem mulțumiți de ce am susținut, mergeți înapoi”.
Nu cred că trebuie sa fim grăbiți. Nu este o necesitate istorica de a face un guvern mâine. Nu am înțeles eu și noi în general de ce s-a ales acest moment. Nu e o grabă, pentru că alegerile nu au fost stabilite și mai mult chiar eram în negocieri destul de complicate pentru crearea unei coaliții. Asta este prima reacție. Vom discuta, vom vedea, în acest moment USR are un candidat care a dovedit că a reușit să spargă bariera sunetului, ca să zic așa, cea legată de intrarea în turul 2 și înfrângerea candidatului PSD.
E foarte greu să convingi membrii USR care au propus-o pe Elena Lasconi să fie președinta partidului, care a fost apoi furată de Curtea Constituțională, să spunem acum, „după nici o lună de zile nu mai vrem să fii tu candidat, pentru că vrea cineva de la București, pe care l-am susținut pentru al doilea mandat sa fie primar in București”.
E un discurs pe care eu personal nu vreau să îl țin în fața membrilor USR și, daca l-as tine, membrii USR ar avea tot dreptul să arunce cu pietre în mine.”, a declarat Cristian Ghinea.