Marcel Ciolacu a precizat că a discutat marţi cu Paolo Gentiloni, Comisarul european pentru Economie, despre „cum putem salva Planul Național de Redresare și Reziliență”.
„Spre deosebire de Guvernul României, Comisia Europeană a înțeles importanța dialogului cu Partidul Social Democrat.
La cât de rău arată acum lucrurile, premierul Cîțu se va întoarce din nou cu mâna goală de la Bruxelles. În timp ce majoritatea statelor și-au trimis planurile naționale Comisiei Europene, PNL și USR nu respectă nici măcar regulile de bază cerute de CE. Guvernanții încă n-au înțeles că acești bani sunt pentru dezvoltarea României și nu pentru alimentarea clientelei politice înainte de alegerile lor interne.
Îi mulțumesc comisarului Gentiloni pentru dialogul constructiv și mai ales pentru reiterarea sprijinului Comisiei Europene privind necesitatea unui dialog aprofundat cu toate forțele politice, cu sindicatele, patronatele și societatea civilă pe tema PNRR”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi: Mihai Tudose îl critică dur pe Florin Cîțu pe tema PNRR: „Efectele secundare ale vopselei de păr?!”
Reacţia preşedintelui PSD vine în contextul în care premierul Florin Cîţu a plecat la Bruxelles, iar marţi seară la avea o cină de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Miercuri, premierul alături de mai mulţi miniştri vor avea negocieri pentru PNRR.
Florin Cîţu face deplasarea la Bruxelles, alături de mai mulţi miniştri, pentru a negocia proiectele care vor primi finanţare prin PNRR.
Cele mai multe dintre întâlnirile cu comisarii europeni sunt programate în cursul zilei de miercuri. Documentul trebuie depus la Bruxelles până la finalul acestei luni, 14 state având deja depuse planurile naţionale la comisia Europeană.
„Ce este foarte important este că acest plan este un adevărat Plan Marshall pentru România. Niciodată România în istoria ei nu a primit 30 de miliarde, mai precis 29,2 miliarde de euro, într-o formulă extrem de clară pe care românii trebuie să o ştie. Cel mai important lucru – 14,5 miliarde din aceşti bani sunt bani nerambursabili, iar celelalte 14,7 miliarde sunt bani pe care Roomânia îi ia cu o dobândă, fiţi foarte atenţi, de 0,5%. Este cu 0,3 % mai mult decât ia Comisia”, a declarat Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL.
Citeşte şi: Florin Cîţu negociază PNRR la o cină cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen