Cu ocazia vizitei, premierul Ciolacu va avea întrevederi cu omologul său britanic, Keir Starmer, cu președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, și cu Lordul Primar al Londrei, Alastair King. De asemenea, Ciolacu va participa la o întâlnire cu membri ai comunității românești din Marea Britanie și va vizita Biserica Românească.
În cadrul vizitei, premierul va fi însoțit de o delegație oficială formată din ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consilierul onorific și vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, și consilierul de stat, Nicolae Comănescu.
„Guvernul României este interesat de consolidarea Parteneriatului Strategic cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe toate palierele de interes bilateral și adaptat provocărilor și oportunităților actuale. Comunitatea românească din Regatul Unit este una numeroasă, iar promovarea drepturilor compatrioților noștri reprezintă un pilon vital al cooperării bilaterale,” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit Guvernului României, relațiile bilaterale cu Regatul Unit sunt susținute de Parteneriatul Strategic lansat în 2003, revizuit în 2011 și actualizat printr-o Declarație Comună semnată la Londra, în martie 2023. Acest document reflectă situația actuală a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, dar și evoluțiile în domeniul securității la nivel euroatlantic.
România este reprezentată în Marea Britanie prin Ambasada de la Londra și prin trei consulate generale: la Londra, Manchester și Edinburgh. De asemenea, se află în curs de operaționalizare un nou consulat general la Birmingham și un oficiu consular la Belfast, destinat sprijinirii cetățenilor români din Irlanda de Nord.
Vizita marchează un nou pas în relațiile economice româno-britanice, în contextul în care schimburile comerciale de bunuri între cele două țări au atins în 2023 valoarea de 3,85 miliarde de euro, Regatul Unit fiind unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României și primul în topul țărilor cu care România are un excedent comercial. Pentru 2024, se estimează o valoare totală a schimburilor comerciale de peste 4 miliarde de euro, incluzând produse din categoria auto.
În plus, în cadrul Universității Oxford funcționează un lectorat de limba română încă din 2011, iar un al doilea lectorat a fost înființat recent la Universitatea din Cambridge. Totodată, în ianuarie 2024 au fost reluate cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Marea Britanie.