Marcel Ciolacu, întâlnire la Bruxelles cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte: „Rusia a readus războiul în Europa!”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, efectuează luni o vizită de lucru la Bruxelles, însoțit de o delegație guvernamentală formată din ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, și ministrul apărării, Angel Tîlvăr. În cadrul acestei vizite, premierul va avea prima întâlnire a unui oficial român cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, așa cum a anunțat Executivul.
Filip Stan
18 nov. 2024, 14:22
Marcel Ciolacu, întâlnire la Bruxelles cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte:

UPDATE Marcel Ciolacu anunţă că a simţit solidaritatea secretarului general al NATO încă de la începutul mandatului acestuia, când a dat o declaraţie fermă de sprijin pentru România în contextul incidentului cu dronele ruseşti din luna octombrie.

”Suntem pregătiţi să contribuim la întărirea Alianţei şi la menţinea unei relaţii transatlantice cât mai solide. Este cu atât mai important să facem acest lucru, având în vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat. Federaţia Rusă a ales să devină cea mai mare ameninţare la adresa NATO. Rusia a readus războiul în Europa, chiar la graniţele României, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare în rândul cetăţenilor noştri. De aceea, suntem aici, în sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranţă şi stabilitate. România face parte din NATO, Alianţa are o prezenţă consistentă în România, iar aceasta este garanţia că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la finalul întâlnirii cu Mark Rutte.

Premierul anunţă că împărtăşeşte viziunea secretarului general al NATO potrivit căreia nicio ţară nu poate răspunde de una singură ameninţărilor de securitate.

”Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan. Tocmai de aceea, i-am transmis domnului secretar general recunoştinţa României atât faţă de Aliaţii care ne sprijină concret, cât şi faţă de NATO, care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre şi aeriene. Avem o prezenţă militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea şi întărirea acestei prezenţe, dar şi consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru o descurajare credibilă a ameninţărilor ruseşti”, a mai declarat premierul.

Potrivit acestuia, încălcările spaţiului aerian Aliat şi postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cât de importantă este creşterea efectivelor în zonă şi să se dea un răspuns solidar şi unitar al Alianţei.

De asemenea, Ciolacu anunţă că l-a informat pe secretarul general al Alianţei că în această săptămână se va semna cu SUA scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziţionare a celor 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie.

În plus, Ciolacu a reiterat sprijinul constant pentru Ucraina şi Republica Moldova. ”Am fost recent martorii încercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligaţia de a sprijini Chişinăul şi ne dorim să putem contribui împreună la acest efort”, a mai transmis premierul României.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu – însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul apărării, Angel Tîlvăr – se află, luni, la Bruxelles.

„Întrevederea pe care o voi avea mâine, la Bruxelles, cu noul secretar general al NATO confirmă importanţa pe care Alianţa Nord-Atlantică şi domnul Mark Rutte o acordă României şi rolului său definitoriu în apărarea Flancului Estic. Statutul de membru al NATO garantează securitatea României şi a cetăţenilor români. Poporul român este profund ataşat valorilor euro-atlantice. Consolidarea relaţiilor cu NATO şi cu partenerii din Uniunea Europeană reprezintă un pilon pe care ne clădim securitatea, apărarea şi dezvoltarea”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Programul vizitei include și o întâlnire a premierului cu experții români și membrii Delegației Permanente a României la sediul NATO, evidențiind angajamentul țării față de Alianța Nord-Atlantică.

Delegația guvernamentală condusă de Marcel Ciolacu sosește la Bruxelles într-un moment important pentru Uniunea Europeană, marcat de debutul unui nou ciclu instituțional în urma alegerilor europarlamentare din iunie și de adoptarea Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, după ce premierul din Kosovo a dat vina pe români pentru scandalul de la meciul de vineri: ”Amestecă politica cu sportul. Vinovații sunt clari și ei nu sunt jucătorii români și nici publicul de pe Arena Națională!”

Pe parcursul vizitei, prim-ministrul se va întâlni cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Discuțiile vor viza teme europene actuale, dar și apropierea României de aderarea deplină la Spațiul Schengen.

Agenda premierului include, de asemenea, o întrevedere cu președintele ales al Consiliului European, António Costa.

Din delegație face parte și Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului și vicepreședinte al Parlamentului European, subliniind componenta diplomatică și strategică a vizitei.

Citeşte şi: Apelul lui Ilie Bolojan: Votaţi raţional şi util, votaţi Nicolae Ciucă preşedinte

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Orașul cu străzi prăfuite și căsuțe mici, care a stat pe un munte de aur, din care au plecat toți locuitorii. Astăzi este o ruină și mai este vizitat doar de turiști
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
B1 TV: Mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mișcării Legionare. Primele reacții
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță: Este o pierdere devastatoare pentru noi toți cei care am cunoscut-o!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Robert Habeck avertizează asupra posibilelor tarife comerciale ale lui Trump care ar putea viza Germania
MediaFlux
Cea mai cunoscută fotografie cu Mihai Eminescu. A fost făcuta la Praga și a devenit „imaginea” poetului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România