Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, vineri, la sediul Comisiei Europene din Bruxelles, cu președinta CE, Ursula von der Leyen. Marcel Ciolacu se află vineri la Bruxelles, pentru consultări cu președintele Comisiei Europene privind renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență al României, dar și pentru a discuta despre situația securității regionale și globale, în contextul negocierilor care au loc la ora actuală în căutarea unei soluții care să pună capăt războiului din Ucraina, a informat Guvernul.
Primcipalele declaraţii ale lui Marcel Ciolacu:
Despre renegocierea PNRR:
Da. Suntem într-o dinamică economică. Anumite proiecte am crezut că devin mature într-un anumit timp. E o dinamică, e normal să se discute PNRR. Prin martie cred că vom discuta din nou.
Despre pensii speciale:
Și impozitarea progresivă ar putea fi o soluție. Nu cred într-o nouă lege, țintă, doar pentru o categorie. Nu va fi declarată constituțională. Când faci o lege cu dedicație, niciodată nu va fi declarată constituțională. Trebuie să avem altă abordare, una corectă. Dacă ai pensie peste 30.000 de lei, dau un exemplu, normal că te plasezi într-un alt plafon de impozitare.
Ce taxe ar putea fi de anul viitor:
Vă spun sincer că astăzi nu am avut nicio discuție tehnică cu doamna președinte, pentru că nici nu se impune. De exemplu la energie am prezentat contextul cu coridorul sudic, avem o interconectare slabă pe zona cu Republica Moldova. Am prezentat tabloul mare cu doamne președintă, ca să știe de ce facem anumite lucruri.
Despre declarațiile lui JD Vance:
Despre relația România-SUA:
Programul vizitei la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete între premierul Marcel Ciolacu și președinta Ursula von der Leyen, precum și o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu o delegație a Comisiei Europene.
Din delegația oficială care îl însoțește pe premierul Marcel Ciolacu la Bruxelles fac parte vicepremierul și ministrul de Finanțe Tanczos Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu va avea, vineri, o întâlnire foarte importantă la Bruxelles, cu șefa Executivului european, Ursula von der Leyen.
Premierul și președintele Comisiei Europene vor avea, cu această ocazie, consultări privind renegocierea PNNR, precum și despre securitatea regională și mondială, pe fondul tensionat al încercărilor de găsirea a unei soluții de încheiere a războiului din Ucraina.
Programul vizitei lui Marcel Ciolacu la Bruxelles include o întrevedere tete-a-tete cu Ursula von der Leyen, precum şi o întrevedere în plen a delegaţiei guvernamentale române cu o delegaţie a Comisiei Europene, anunţă reprezentanții guvernului, citați de news.ro.
Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe premier la Bruxelles fac parte ministrul de finanţe Tánczos Barna şi ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş.
”În ceea ce priveşte renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, obiectivul premierului Marcel Ciolacu şi al delegaţiei guvernamentale este de a conveni împreună cu oficialii Comisiei renegocierea unor aspecte legate de ţintele şi jaloanele prevăzute în cadrul acestui plan de investiţii publice şi reforme astfel încât România să poată absorbi integral fondurile care i-au fost alocate prin mecanismul european pentru redresare şi rezilienţă”, mai spun reprezentanții Executivului.
Premierul Marcel Ciolacu a anticipat discuțiile de la Bruxelles subliniind că în PNRR există ”o serie de aspecte (…) care necesită adaptarea la realităţile actuale şi o reprofilare a investiţiilor cu o cofinanţare mai mică”.
”Suntem ferm motivaţi să ne mobilizăm pentru a recupera decalajele înregistrate, din păcate, până acum, în atragerea acestor finanţări. Există însă o serie de aspecte în cadrul PNRR care necesită adaptarea la realităţile actuale şi o reprofilare a investiţiilor cu o cofinanţare mai mică”, a declarat șeful guvernului.
Potrivit premierului, 2025 şi 2026 sunt anii decisivi ca România să poată beneficia integral de finanţările din PNRR, context în care va monitoriza îndeaproape respectarea termenelor necesare pentru atragerea acestor fonduri.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Festivitatea organizată cu prilejul aniversării a 145 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Germania, că ” asistăm la o ascensiune fulminantă a extremismului şi antisemitismului în Europa şi la campanii tot mai agresive de propagandă şi dezinformare răspândite de regimurile autocratice”. ”În faţa tuturor acestor provocări, solidaritatea şi cooperarea la nivel bilateral şi european sunt principii-cheie pentru acţiunile noastre”, a subliniat șeful Executivului.
Şeful Executivului a precizat că ”aniversarea de astăzi (joi – n.r.) ne găseşte într-o perioadă delicată în plan internaţional, însă şi într-un moment de excelenţă al relaţiilor româno-germane”.
”Dialogul politic consolidat la nivel înalt, faptul că avem un Plan de acţiune comun în curs de finalizare şi cooperarea economică strânsă demonstrează profunzimea relaţiei bilaterale dintre ţările noastre, întărind vechiul proverb german: ‘faptele vorbesc mai elocvent decât cuvintele’. O astfel de realitate este şi sprijinul acordat de Germania ţării noastre pentru aderarea la spaţiul Schengen, pentru care îi suntem recunoscători. (…) Germania este principalul partener economic al României şi avem toată deschiderea pentru a întări prezenţa investitorilor germani pe pieţele româneşti”, a mai spus premierul.