UPDATE: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi au vorbit astăzi la telefon, potrivit unor surse. Aceleași surse mai spun că până în acest moment nu au stabilit nimic concret. Actual premier urmează să se întâlnească și cu Ilie Bolojan, președintele liberalilor. Și cei de la PNL și USR și-ar dori să joace cartea guvernării, iar Elena Lasconi a dat semnalul: vrea un guvern de Uniune Națională pro-europeană.
Elena Lasconi s-a calificat în finala prezidenţială cu Călin Georgescu, dar ar avea mare nevoie de voturile PSD pentru un duel echilibrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, mai ales că toate sondajele nu-i dau şanse reale la scrutinul de duminică. Marţi, lidera USR ar urma să aibă o întâlnire cu Marcel Ciolacu, reînvestit la conducerea social-democraţilor luni seară.
Elena Lasconi a declarat, după ce CCR a validat turul întâi al alegerilor, că românii trebuie să rămână uniți pentru ca Rusia să fie ținută departe de țara noastră și că își propune să fie un președinte care să unească pe toți cetățenii. Candidata USR la prezidențiale a mai spus că a avut deja discuții cu câțiva lideri privind susținerea în turul doi, iar marţi va sta de vorbă cu PSD.
Pe de altă parte, potrivit unor surse, Ilie Bolojan a primit mandat pentru a negocia un guvern de uniune națională. Până în prezent nu s-a discutat despre un nume de premier.
Au crescut şi presiunile editoriale din partea susţinătorilor Elenei Lasconi. Profesorul universitar Radu Vancu a lansat un avertisment dur în privinţa „pericolului real” al „normalizării fascimsmului” în România şi l-a îndemnat, fără echivoc, pe Marcel Ciolacu să „lase ambiguităţile şi să spună explicit” că PSD nu admite nicio colaborare cu admiratorii fascismului românesc. Vancu arată că din „secunda în care Călin Georgescu i-a lăudat public pe Ion Antonescu şi pe Corneliu Zelea Codreanu trebuia să devină complet inacceptabil pentru orice social-democrat real. „Guvern pro-UE şi sprijinirea candidatului pro-UE. Orice altceva e acceptarea fascismului ca politică de stat în România şi complicitate cu extremismul”, subliniază profesorul.
„Nu vreau să exagerez, nu vreau să creez panică, m-am tot gândit înainte să să scriu asta: dar sunt absolut convins că toată expunerea legionară făcută în ultimii ani de partidele extremiste e parte din strategia lor de normalizare a fascismului. Toate paralelismele dintre acţiunile politice ale lui George Simion şi cele ale lui Zelea Codreanu, toate declaraţiile lui Călin Georgescu despre martirii Ion Antonescu & Zelea Codreanu, toate live-urile făcut de Diana Şoşoacă cu eroul Zelea Codreanu au acelaşi scop: normalizarea prezenţei în viaţa publică a fascismului românesc”, arată Radu Vancu, profesor universitar la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga”, din Sibiu.
El consideră că statul român „se arată slab, iar instanţele de judecată şi organele de anchetă penale par intimidate”.
„Politicienii (…) nu le spun pe nume, adică extremişti (…) şi nu exclud categoric orice colaborare cu cei care celebrează criminalii şi socotesc sfinte crimele lor. (…). Nu sunt suveranişti, (…) sunt politicieni care fac cultul criminalilor extremişti de acum un secol. Şi care îşi fac din ei modele de acţiune politică. Vă închipuiţi un politician german sau austriac care să facă live de la o slujbă religioasă de celebrare a lui A.H. – şi a doua zi să mai existe în politică? Evident că nu. Şi la ei extrema a ajuns la putere, într-adevăr – dar nu îndrăzneşte să facă atât de multe pentru normalizarea fascismului. Treziţi-vă din letargie până nu e prea târziu, politicieni şi instituţii ale statului! Nu admiteţi normalizarea politicilor urii. Până când nu redevin nu doar discursuri, ci practică politică”, scrie Radu Vancu într-o postare pe Facebook.
„PSD, vei fi direct responsabil de ororile şi abjecţiile lor dacă te aliezi cu ei”
Profesorul universitar sibian consideră „obligatoriu ca orice politician responsabil” din România „să refuze orice asociere cu partidele extremiste”.
„Fiindcă nu suveraniste sunt, ci extremiste. Şi, ajunse la putere, vor face exact ce ştiu partidele extremiste să facă: vor provoca enorme cantităţi de rău şi suferinţă. Cum au mai făcut-o – şi cum o vor face de câte ori vor avea ocazia. PSD, vei fi direct responsabil de ororile şi abjecţiile lor dacă te aliezi cu ei. (…). Marcel Ciolacu (…), lasă ambiguităţile şi spune explicit că PSD nu admite nicio colaborare cu admiratorii fascismului românesc. Şi nici cu „clovnul trist”, cum îl numeşte Cristi Pantazi, care vrea să devină preşedintele României, după ce i-a lăudat public pe Ion Antonescu şi Zelea Codreanu. Din secunda în care i-a ieşit pe gură această oroare, Călin Georgescu trebuia să devină complet inacceptabil pentru orice social-democrat real. Ce fel de social-democraţie vrea să construiască PSD în România – o social-democraţie prietenoasă cu fascismul? Cum crezi că se va vedea asta la Bruxelles? Fiindcă în România văd că nu-ţi prea pasă – şi laşi să se înţeleagă că n-ar fi chiar ceva rău.
PSD, pentru tine, ca pentru noi toţi cei pentru care fascismul (inclusiv cel românesc) e o oroare, există o singură opţiune: refuzul total al colaborării cu astfel de partide. Refuzul total al colaborării cu cei care fac parastase lui Zelea Codreanu şi laudă patriotismul lui Ion Antonescu. Orice altceva e compromitere pentru totdeauna. Abandon al oricărei social-democraţii reale. Al oricărei pretenţii de politică europeană. Al oricărei pretenţii de politică filo-umană, în fond”, scrie profesorul universitar în postarea de pe pagina sa de Facebook.
În opinia lui Radu Vancu, singura alegere este „Guvern pro-UE şi sprijinirea candidatului pro-UE”. „Orice altceva e acceptarea fascismului ca politică de stat în România. Eşti dispus să accepţi fascismul ca politică de stat în România, Marcel Ciolacu? Da, PSD? Atunci nu eşti cu nimic mai bun decât partidele extremiste şi admiratoare de fascişti cu care te aliezi. Duminică se votează. Ai foarte puţin timp să spui unde te situezi. Să spui unde stai cu adevărat. Dar să nu crezi că nu se va vedea. Şi să nu crezi că se va uita. Şi să nu crezi că nu vor fi consecinţe. Fără fascişti în România. Asta trebuie să fie tema săptămânii pentru noi toţi. Inclusiv pentru tine, PSD. Şi nu doar a săptămânii: ci a întregii noastre vieţi publice. Fără fascişti în România. Asta înseamnă vot pentru Elena Lasconi – şi imperativul participării la un guvern pro-UE şi anti-fascist. Orice altceva, în situaţia dată, e complicitate cu extremismul. Şi nu se va uita”, îşi încheie postarea profesorul universitar Radu Vancu.
Un îndemn similar către Marcel Ciolacu şi PSD a fost făcut şi de organizaţia civică Declic, care susţine că a strâns peste un sfert de milion de semnături în acest sens. Potrivit Declic, „semnatarii şi semnatarele acestei petiţii” îi cer lui Marcel Ciolacu să declare public sprijinul pentru Elena Lasconi, candidata pro-europeană din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
„Tăcerea în faţa extremismului devine complicitate şi întăreşte valul izolaţionist care ameninţă viitorul României în UE şi NATO. În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, tabăra pro-europeană este fragmentată, iar extrema dreaptă a câştigat teren preţios. Deşi Elena Lasconi reprezintă valorile democratice şi pro-europene, lipsa unui sprijin clar din partea lui Marcel Ciolacu, liderul celui mai mare partid din România, oferă un avantaj candidatului extremist. Toţi liderii politici majori şi-au exprimat deja poziţia pro sau anti-europeană, doar Ciolacu rămâne tăcut, ceea ce creează confuzie în rândul electoratului PSD şi favorizează consolidarea extremismului. Mai sunt doar câteva zile până la turul 2. Fiecare oră de tăcere îi dă lui Călin Georgescu mai multe şanse să câştige”, se arată în petiţia Declic.