Liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au anunţat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele şi localele vor avea loc în 9 iunie. Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce şi PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare şi pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face faţă valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democraţiei, ci pentru democraţie.
„Referitor la modul de desfasurare a alegerilor europarlamentare si locale. Decizia a urmat unor consultari cu birourile celor doua partide si putem prezenta deciziile. Dincolod de comasare, la locale fiecare partid va candida prin forte proprii, iar la europarlamentare pe liste comune. Românii își doresc liniște și stabilitate.
Am avut în vedere to ce s-a întâmplat de la finalul anului 2021, când coaliția și-a asumat guvernarea și a derulat programul de guvernare și a trecut prin crize suprapuse. România a reușit să realizeze cea mai mare absorbție de fonduri europene, peste 95%.
Datorită stabilității, România a atras investiții străine record. E pentru prima oară când România are o creștere economică bazată pe investiții. Veniturile la buget pe bază de investiții au fost mai mari decât veniturile bazate pe consum.
Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice.”, a anunţat Nicolae Ciucă.
„Știm cu toții istoricul acestei coaliții de guvernare. La un moment dat România se afla și în fața unei crize sociale. Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic.
În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. Asta e marea diferență între a fi om politic și a fi om de stat.
Am dovedit că putem lua decizii în momente dificile ale României.
Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor
Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor.
Avem obiectivul de a intra cu drepturi depline în Schengen, iar în 2026 să fim membru OECD.
România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică. Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea.
Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi cu curaj lucruri bune pentru români și pentru România.
În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale. Sunt trei variante.
Am decis să avem alegerile prezidențiale în septembrie și alegeri parlamentare în 8 decembrie”, a spus premierul Ciolacu.
Întrebări
Ce s-a schimbat din noiembrie, când aţi anunţat că veţi merge singuri în toate alegerile?
Ciucă: „În noiembrie am decis, pe baza datelor din acel moment, să mergem prin noi înşine. Prin noi înşine este mottoul PNL, care ne reprezintă şi azi şi însemnaă pentru noi toti indemn la asumare si responsabilitate. De atunci, trebuie sa intelegem ca nu s-a modificat nimic in valorile PNL, dar ce s-a intamplat acum este o miscare tactica, avanfd in vedere ce se intampla in jurul nostru, situatiei de securritate, cand Romania se prefigureaza ca un pilon al securitatii la Marea Neagra.
Prin noi insine ne adresam romanilor sa ne acorde incredere, prin noi insine se adreseaza tuturor romanilor, pentru calea europeana”, a spus Nicolae Ciucă.
Pentru Ciolacu: Va fi sustinut Iohannis de coalitie pentru o functie inalta politica la nivel european?
„Discutiile au fost despre cum e mai bine pentru a avea o prezenta cat mai mare la vot. Am fi avut in decembrie mai multe suprapuneri. Nu se putea pe 1 decembrie, apoi pe 6 era Sfantul Nicolae, apoi negocieri cu Comisia, si am luat o decizie de a nu bloca Romania, pentru ca romanii sa aiba un acces cat mai larg la urne.
Inca o data o spun, as fi mandru ca presedintele Iohannis sa ocupe o inalta functie politica la nivel european, cum as fi pentru orice roman. Vom merge si vom negocia pentru asta si vom avea dubla reprezentare in familiile politice. Romanii vor o voce politica puternica romaneasca in UE si NATO”, a spus Ciolacu.
Va fi un candidat comun la Primaria Capitalei?
Ciuca: „În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorilor.”
Ciolacu: „Nu e vorba de imparteala, ci de a gasi cea mai potrivita persoana pentru a asigura o administratie eficienta. In urmatoarea perioada sunt convins ca vom veni cu cele mai bune decizii pentru toate alegerile”
De ce liste comune doar la europarlamentare și nu şi la locale?
Ciucă: Și noi am avut discuții și dezbateri în BPN. Sunt abordări care fac obiectul tipolologiei alegerilor. La nivelul fiecărei filiale vor exista strategii.
Ciolacu: PSD are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală ca noi din birouri să hotărâm ce-i mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului. Sunt convins că vom avea în următoarea perioadă alianțe în teritoriu. Vom pune prioritățile românilor înainte de deciziile noaste din birouri.
Veti lua in calcul un candidat comun la prezidentiale?
Ciolacu: Cred că în acestă perioadă cele două partide pot creiona un proiect de țară. Și față de ce decid românii, să ne strângem în coaliție pe 10 iunie pentru a lua deciziile pentru perioada următoare.
Excludeți total posibilitatea unui candidat unic la alegerile prezidențiale?
Ciucă: Am învățat ca niciodată să nu spui niciodată
Dacă nu obțineți 50% la alegerile europarlamentare, demisionați?
Ciolacu: Dacă pierd alegerile, demisionez.