”Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, în primul pas, aerian şi naval şi de asemenea să finalizăm cât mai mult din infrastructură. Până anul viitor, domnul ministru şi-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă şi drum expres şi să ne pregătim şi pentru anul viitor, când de asemeni sper să terminăm negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, de această dată terestru”, a spus Marcel Ciolacu.
Lista condiţiilor puse de Viena începe cu trimiterea în România a migranţilor afgani şi sirieni din Austria. Bucureştiul trebuie să le ofere condiţii ca să rămână aici. Apoi, austriecii vor triplarea poliţiştilor de frontieră la graniţele bulgaro-turce şi româno-sârbe. Şi mai multe misiuni Frontex care ar însemna să atragem mai mulţi bani europeni. Bulgaria a respins ferm oferta. Premierul Ciolacu este, însă, de acord.
Joi seară, Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o întrevedere informală cu preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, cancelarul austriac Karl Nehammer şi premierul Bulgariei Nikolai Denkov la care subiectul principal al discuţiei a fost aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Am încheiat acum patru minute o întâlnire informală la care ne-a invitat doamna von der Leyen, preşedinta Comisiei. Au participat cancelarul austriac, premierul bulgar şi eu împreună cu şerpaşii noştri. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat, până când ajungem la o concluzie care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile, fiindcă nu pot să îmi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii. Suntem în negocieri, suntem în discuţii. Mai e de discutat”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles ce se întâmplă cu negocierile de aderare a României la Schengen.