Marcel Ciolacu a declarat astăzi, 9 octombrie, că România trebuie să acorde excepții fiscale, însă numai pe o anumită perioadă și pe anumite proiecte, deoarece, consideră premierul, țara noastră nu are credibilitatea necesară în fața Comisiei Europene. Acest lucru este datorat faptului că jocurile politice au fost făcute în funcție de interese politice, nu economice.
”Cred cu tărie că un stat modern trebuie să dea excepţii fiscale. Dar un stat modern nu trebuie să dea excepţii fiscale fără să spună pe ce perioadă. Cei 30 de ani când se dădeau excepţii fiscale în funcţie de anumite interese, atât de către Guvern, cât şi de Parlament, din punctul meu de vedere, trebuie să ia sfârşit. De aceea nu suntem un partener serios în faţa Comisiei Europene şi de aceea nu avem credibilitatea necesară în faţa Comisiei, pentru că am făcut jocurile nu în funcţie de nevoile statului, şi românilor şi a societăţii, am făcut aceste jocuri în funcţie de cum am crezut noi că vom putea obţine anumite voturi”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seară.
Acesta a mai precizat că i-a fost atrasă atenția chiar de Ion Țiriac în legătură cu acest aspect, legat de o sală polivalentă care să fie ridicată în București. Premierul vede normal să se acorde excepții fiscale acestui eventual proiect, precum se întâmplă în statele moderne.
”O să-l invoc şi eu pe domnul Ion Ţiriac, normal că a venit şi domnul Ţiriac cu aceeaşi solicitare pentru infrastructura în domeniul sportului. Normal că domnul Ţiriac mi-a spus: Marcele, tu nu vezi că noi nu avem o sală polivalentă în Bucureşti? Şi mă bucur că e aici primarul general. Şi atunci cred că putem împreună, pe un proiect pe care domnul Ţiriac doreşte să-l finanţeze, să facem excepţii fiscale pe proiecte. Aşa funcţionează un stat modern”, a explicat premierul Ciolacu.
Citește și : Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat: „România va adera anul acesta la Schengen terestru”
Totuși, a ținut să menționeze foarte clar că nu trebuie să se ofere facilități fiscale înainte de alegeri, pentru că acest lucru poate fi dăunător pe termen lung, deși pare normal pe termen scurt.
”Se depun proiecte, se analizează priorităţile unei comunităţi, ale unei ţări şi nevoile unde statul nu a acoperit acel domeniu sau acea nişă, cum avem şi în cazul copiilor care au picat în capcana drogurilor, de exemplu, statul trebuie să fie receptiv şi acolo vii cu facilităţi fiscale. Nu vii cu facilităţi fiscale înainte de alegeri ca să bucuri anumite comunităţi, de fapt să îi păcăleşti pentru că, pe termen lung, aceste lucruri duc la o societate nesustenabilă”, a precizat Marcel Ciolacu.