Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la inaugurarea unui pod rutier în Capitală, că excepțiile din Codul Fiscal pentru diferite sectoare de activitate aduc o gaură la buget de 74 de miliarde de lei și că o mare parte din acestea trebuie să dispară.
„PNRR prevede să începem să scoatem din excepții. Da, cred că pe viitor trebuie scoase niște excepții din codul fiscal. Asta nu înseamnă că vom umbla la IT în acest moment, au adus un lucru benefic. Sunt excepții de la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde, este un lucru total anormal și o recomandare venită de la toate organismele financiare internaționale. Trebuie să revenim la un climat concurențial egal în România. S-a terminat perioada excepțiilor peste excepții”, a spus premierul.
„Avem recomandările internaționale, se face o analiză la Finanțe în acest moment, dar nu vom lua o decizie până când nu vom sta de vorbă cu toți actorii implicați”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că el îşi doreşte un acord până la sfârşitul anului, pe modelul din Franţa şi că ar prefera mai puţin să vină cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, vor veni cu acesta.
”Încă lucrăm la sistem, important este că, încet, încet ajungem la un acord. Indiferent ce sistem vom găsi cu retail-lerii, cu distribuitorii, producătorii români nu vor fi afectaţi. De la aceste principiu am pornit şi ne menţinem acest principiu”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a mai arătat că ”încă aşează lucrurile”, el nedorind să spună dacă producătorii vor fi scutiţi de această măsură. ”E ca şi în negocierile politice, nu ne putem antepronunţa, până nu am închis lucrurile. Am primit o listă, le-am spus şi ieri în şedinţa de Guvern, sunt discuţii la legume, fructe, să vedem care sortimente”, a mai arătat premierul.
”Ce pot să vă spun foarte clar este că eu îmi doresc un acord, pe care să îl facem până la sfârşitul anului, la fel cum s-a făcut şi în Franţa, nu e niciun secret. Mi-aş dori mai puţin să venim cu un act normativ, dar dacă se va impune acest lucru, să fiţi siguri că vom veni şi cu actul normativ”, a completat şeful Executivului. El a menţionat că ”acordul este acord şi cine îl încalcă, atunci folosesc instrumentele Guvernului, care se numeşte acte normative”.
Întrebat dacă perioada va fi de şase luni cu posibilitatea de prelungire, Marcel Ciolacu a spus: ”E un început foarte bun”. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea preţurilor la alimentele de bază şi urmează să finalizeze un acord. Şeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete şi a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.
A fost deschis pasajul rutier suprateran din Bucureşti, zona Autostrăzii Soarelui
Premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat, vineri, pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, după finalizarea şi darea în trafic a pasajului rutier construit în Sectorul 3, în zona Autostrăzii Soarelui.
„Alături de Daniel Băluţă, (Robert Negoiţă – n.r.) este între cei mai performant primar de sector din Bucureşti. (…) Din eleganţă domnii primari Băluţă şi Negoiţă nu au spus că tot ceea ce realizează în Bucureşti o fac fără ajutorul primarului general (…). Îmi pare bine că este o realizare a unei companii a Primăriei şi după cum bine ştiţi, din tot programul pe următorii aproape 2 ani, vreau să încurajez cât mai mult investiţiile. Vorbim de investiţii masive în infrastructură, făcute prin Ministerul Transporturilor, dar şi investiţiile făcute de autorităţile locale, primari, preşedinţi de consilii judeţene, toate se adună în acelaşi coş, făcute în principal prin Ministerul Dezvoltării. Dacă vom reuşi în următorii 2 ani să menţinem acest ritm, fiind pentru prima oară în istoria României când am avut o creştere economică bazată pe investiţii şi nu pe consum, sunt ferm convins că nu numai România, dar şi bugetul României va arăta cu totul altfel”, a spus premierul.
Acesta a precizat că îşi menţine părerea cu privire la producerea de materiale de construcţii. „Sper ca în viitor, atât Robert Negoiţă, cât şi Daniel Băluţă să construiască cât mai mult cu materiale de construcţii fabricate în România”, a mai spus Ciolacu. Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a spus că prin deschiderea circulaţiei pe acest pasaj rutier se vor reduce accidentele rutiere şi poluarea.
„Multe accidente au fost în această intersecţie, pentru că se venea tare de pe autostradă, unde te înveţi cu viteză mare, iar aici, pentru că este şi aglomerat, unii ori nu vedeau, din neatenţie, alţii forţau pentru că voiau să ajungă la destinaţie, din cauza traficului, au fost aproape zilnic chiar şi câte două – trei accidente pe zi. Salvăm vieţi, salvăm calitatea aerului. Mii de tone de combustibil erau consumate aici stând în trafic pentru că erau blocaje. (…) Pierdeam ani din viaţă stând în trafic, iar acel combustibil pierdut stând în trafic se transforma în poluare. (…) Fluidizăm traficul, transportul devine mai ieftin”, a spus Negoiţă.
Lucrările pentru pasajul rutier suprateran au durat mai bine de un an şi au fost realizate de societatea Primăriei Sector 3, costul total fiind de aproape 8 milioane de euro cu TVA.