Şeful Guvernului, Marcel Ciolacu, a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa.
„Vedeţi că am intrat în procedura de implementare. O să explice doamna ministru foarte clar. Am dat şi ordonanţa”, a explicat Marcel Ciolacu, chestionat când vom avea în România salariul minim european, vineri la Parlament.
Premierul a mai spus că mecanismul propriu zis va începe de la 1 iulie. „Da, începe mecanismul. Nu putem rămâne, e un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, patronate şi sindicate şi Guvernul hotărăşte cu cât se măreşte şi cum, în funcţie de anumiţi parametri. Cred că trebuie să fie ceva predictibil şi un mecanism foarte clar, mai ales că acum va fi un mecanism la nivel european”, a concluzionat Ciolacu.
„Sunt toţi banii, măsuraţi (…). Luni de dimineaţă, periodic, am cu domnul ministru, cu vicepremierii… Repet, lucrurile sunt sub control. Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Cu adevărat, sunt nişte hotărâri judecătoreşti pe la Justiţie în care sunt nişte sume, câteodată mă ia şi pe mine ameţeala, unde nu s-a stat încă, nu au fost recunoscute de către statul român şi unde avem aceste discuţii. În rest, nu sunt probleme. Nici dacă ar fi, acele sume nu ar fi probleme pentru Guvernul României”, a precizat Ciolacu, vineri, la Palatul Parlamentului.
Chestionat în cât timp ar putea fi alocate toate sumele acestea, şeful Executivului a răspuns: „La rectificare. În august. Aşa se întâmplă an de an”.
„La rectificare. În august. Aşa se întâmplă an de an. Dar chiar şi până în august, dacă există anumite probleme, se pot face modificări. Fiindcă ştiţi că am făcut şi anul trecut, şi aşa am ţinut deficitul sub control”, a explicat premierul.
Marcel Ciolacu a anunțat și faptul că au fost plătite toate sumele alocate pentru înzestrarea armatei. „Sunt lucrurile chiar într-un echilibru. Cu adevărat, consider că priorităţile românilor au fost investiţiile în infrastructură. În rest, şi am vorbit şi astăzi cu ministrul Apărării şi cu vicepreşedintele Turciei, îmi doresc ca cât mai multe dintre achiziţiile pentru înzestrarea armatei să se producă pe teritoriul României. Asta a fost discuţia şi cu cancelarul Olaf Scholz şi cu cei interesaţi şi cu Ambasada Statelor Unite şi veţi vedea că se va dezvolta foarte mult industria de apărare în acest an”, a mai spus prim-ministrul României.
Ciolacu: Am spus şi în Qatar, şi la Abu Dhabi şi o spun – Comarnic-Braşov se va face în parteneriat public-privat fiindcă sunt în jur de 4-5 miliarde de euro
Premierul Marcel Ciolacu a reiterat ceea ce a declarat şi în Qatar şi Abu Dhabi şi anume că autostrada Comarnic-Braşov va fi făcută prin parteneriat public-privat, fiind vorba de circa 4-5 miliarde de euro. Şeful Executivului a mai spus că Guvernul va avea o reuniune la Braşov, peste două săptămâni, în care vor fi aprobaţi primii indicatori ai viitoarei autostrăzi.
„Am spus şi în Qatar, şi la Abu Dhabi şi o spun – Comarnic-Braşov se va face în parteneriat public-privat fiindcă sunt în jur de 4-5 miliarde de euro şi, ştim, pe banii atraşi de domnul Grindeanu, nu putem să-i dimensionăm pe toţi pentru Comarnic-Braşov. Peste două săptămâni cred că primii indicatori vor ieşi de la consultanţi şi deja să începem demersurile”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri la Parlament.
Pe 17 aprilie, prim-ministrul Ciolacu a spus că proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov poate fi realizat numai în baza unui parteneriat public-privat. „Este unul dintre proiectele prezentate de către domnul ministru, am prezentat şi eu în conferinţa de presă cu premierul din Qatar în ceea ce priveşte Comarnic-Braşov. Comarnic-Braşov, din punctul meu de vedere şi al ministrului Transporturilor, nu se poate decât prin parteneriat public-privat cu un fond de investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, pe 17 aprilie, la Doha.