Marcel Ciolacu: „Suntem într-o criză energetică majoră. Este un moment în care statul trebuie să intervină curajos”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că statul trebuie să intervină ''curajos'' pentru a stabili măsuri pentru populaţie în contextul actualei crize energetice "majore".
Filip Stan
19 ian. 2022, 14:29
Marcel Ciolacu:

Marcel Ciolacu a precizat că nu doar România trece printr-o criză energetică, dar a dat exemple de ţări unde statul a intervenit prompt şi ferm, cum ar Marea Britanie şi Franţa.

„Este evident că suntem într-o criză energetică majoră, în afară că loveşte consumatorii casnici, loveşte întreaga industrie românească. Nu este numai România în această situaţie, e întreaga Europă şi nu numai, dar am văzut şi măsuri care s-au luat şi în Marea Britanie, unde s-a naţionalizat, şi în Franţa, unde s-a impus la companiile de stat… Deci, este un moment în care statul trebuie să intervină curajos. Ne-am luat două luni, întreaga coaliţie, în principal Guvernul şi ministrul Energiei, să venim pe urmă, de la 1 aprilie, cu ce va urma. Rămân la părerea personală că preţul de la 1 aprilie va trebui reglementat. Pe o perioadă de şase luni, legea ne lasă să facem acest lucru”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Întrebat de ce a renunţat PSD la propunerea privind scăderea TVA la energie electrică şi gaze naturale, el a spus: „Pentru că soluţia găsită este o reglementare mult mai bună şi oricum este un efort bugetar suficient de mare şi, cel puţin, pe zona de energie electrică facturile la consumatorii casnici sunt aproape la fel ca anul trecut. Mai mult, ne-am extins şi la IMM-uri şi la toată industria alimentară”.

Ciolacu a susţinut că măsurile care au fost stabilite în coaliţia de guvernare cu privire la preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt suficiente pentru următoarele două luni.

„Consumul mare este în perioada iernii, în zona de gaze. În primul rând, trece iarna în aceste două luni şi am înţeles şi eu de la specialişti că preţul la gaze începe să fie mai mic”, a afirmat liderul PSD.

El a fost întrebat dacă ANRE şi-a făcut treaba în ultima vreme şi dacă ar fi de acord să fie schimbată conducerea instituţiei, aşa cum au solicitat liberalii.

„Mie nu mi-a solicitat nimeni schimbarea conducerii. Haideţi să vedem adevărul. În opinia mea, cred că avem o mare problemă cu cei care au emis în mod eronat, voit sau nevoit, 2.200.000 de facturi. Nu ştiu dacă ANRE trebuie să urmărească facturile. Mai mult, s-au emis două luni la rând, avem 4.400.000 de facturi emise greşit. Cred că acolo ar trebui căutat exact cine este de vină”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Este tardivă o lege cu certificatul verde în acest moment”

Întrebat, miercuri, la Palatul Parlamentului, dacă certificatul verde este un proiect pe care coaliţia de guvernare l-a abandonat, Ciolacu a spus: „Nu a zis nimeni acest lucru. Nu s-a discutat (n.r. în ultima şedinţă a coaliţiei), am avut discuţii numai pe energie. Cred că am dat zeci de explicaţii în ceea ce priveşte certificatul verde atât eu, cât şi colegii mei, cât şi coaliţia, cât şi ministrul. Este tardivă o lege cu certificatul verde în acest moment. Este tardivă. Mai mult, ştiu că este o ordonanţă de urgenţă în vigoare în ceea ce priveşte certificatul verde”.

Liderul PSD a amintit că nu a fost şi nu este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă.

În altă ordine de idei, Ciolacu a precizat că în cadrul coaliţiei de guvernământ există o discuţie „în ceea ce priveşte preţul la alimente” şi urmează să se ia o hotărâre în acest sens.

Citeşte şi: Florin Cîţu pune presiune pe premierul Ciucă în problema „plagiatului”: Trebuie să vină să clarifice

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Locul din Grecia unde turiștii sunt jefuiți pe bandă rulantă. Un român a pățit-o deja: ”Nu lăsați nimic la vedere”
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Alan Abel, cel mai mare farsor al secolului XX. Una dintre născocirile sale a durat șase ani
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Va fi noua ordine mondială! Viktor Orban, anunţ în România: Centrul dominant al lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Donald Trump continuă mitingurile în aer liber, ignorând recomandarea Secret Service după tentativa de asasinat
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!