Premierul Marcel Ciolacu a avut o ieşire nervoasă la adresa celor care critică măririle de pensii. Acesta i-a numit măgari pe cei care spun că nu sunt bani pentru pensii şi ar trebui folosiţi pentru altceva.
Potrivit lui Ciolacu, PSD şi-ar rata menirea de partid social-democrat dacă nu ar încerca să ajute seniorii României. „N-am nicio reţinere să spun. Sunt un om care îmi asum lucruri, şi bune, şi rele. Sunt un om care ştiu să mă aplic şi să văd că dacă continuăm cu pomeni electorale se duce România în cap. Şi normal că mediul de afaceri vede că suntem direcţionaţi doar într-o anumită zonă.
Marcel Ciolacu reia tema impozitării progresive: „Trebuie să ne hotărâm, dorim să mergem cu impozitarea unică, care nu mai există nicăieri, sau să mergem cu impozitarea progresivă?”
Dar nici nu mai pot să rabd, să îi văd la televizor că în continuu discută de unde sunt bani pentru pensionari. Măi măgarilor, oamenii ăia au construit România. Oamenii aceia sunt părinţii şi bunicii noştri. Eu nu pot lăsa acei oameni să moară de foame, să nu aibă bani de medicamente”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României şi preşedintele PSD.
Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată în detaliu de şeful Casei de Pensii
Premierul a declarat vineri, la Baia Mare, întrebat despre impozitarea pensiilor, că trebuie să existe o dezbatere despre reforma fiscală, „trebuie să ne hotărâm odată ce dorim, impozitare unică sau progresivă”. Punctul de pensie a crescut de la 1 ianuarie cu 13,8%. De la 1 septembrie, pensionarii vor mai avea parte de o mărire după recalcularea pensiilor.
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a recunoscut, la Antena 3, că lipsesc 15 miliarde de lei de la bugetul pentru pensii. Șeful Casei de Pensii îi asigură pe români că, în ciuda minusurilor de la buget, vor primi banii pentru care au muncit.
„An de an, colectarea este din ce în ce mai bună. Noi sperăm ca și în anul 2024 să avem o colectare bună, astfel încât subvenția de la bugetul de stat să fie diminuată. Dar nu este nicio problemă, nu suntem noi singurul stat din Uniunea Europeană care se confruntă cu această situație. Pensiile din Pilonul I sunt garantate de Constituție și de stat, astfel încât oamenii trebuie să-și primească pensia cuvenită pentru o muncă pe care au făcut-o de-a lungul vieții”, a spus șeful Casei de Pensii.
Întrebat despre suma care se suplimentează de la bugetul de stat pentru plata pensiilor, șeful Casei Naționale de Pensii a răspuns:
„În momentul de față avem o proiecție pentru anul următor, dar această proiecție este posibil să nu fie chiar exactă, pentru că depinde foarte mult de nivelul de colectare, însă vorbim despre aproximativ 15 miliarde”, a spus Daniel Baciu.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul majorează numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora, astfel că vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, iar suma alocată creşte în acest an de la 300 la 400 de milioane de lei.
Marcel Ciolacu: „Nu se pot cumpăra multe cu 100 de lei, nu se poate trăi cu o pensie minimă. Era 800, acum e 1280. O să fie un nou sistem”
”Nu îi uităm nici pe pensionari. După indexarea pensiilor cu 13,8%, azi venim cu o altă măsură aşteptată de aceştia. Aprobăm o hotărâre de Guvern prin care majorăm atât numărul de bilete de tratament balnear pentru pensionari, cât şi suma alocată acestora”, a spus premierul Ciolacu în şedinţa de Guvern.
El a precizat că ”vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023, iar suma alocată creşte în acest an de la 300 la 400 de milioane de lei”.