„România este ameninţată şi solicitată din cauza războiului Rusiei. Premierul român Ciolacu vrea ca UE să nu mai obţină gaz din Rusia. În ce priveşte veto-ul austriac împotriva aderării la Schengen, vrea să se adreseze justiţiei. Ciolacu a declarat toate acestea într-un interviu acordat la Bucureşti. Paguba ce se creează în urma blocadei austriece este estimată la cel puţin două procente din PIB, deci la mai multe miliarde euro”, arată Der Standard, citat de Rador, în materalul în care prezintă interviul cu Marcel Ciolacu.
„Nu este posibil să se ceară securitate la nivel european şi „în acelaşi timp să se respingă un drept fundamental pentru România, ca acela al aderării la spaţiul Schengen”, a spus Ciolacu. Faptul că Austria plăteşte Rusiei bani murdari („Blutgeld”), cum a formulat de curând, producând indignare, fostul secretar general al Comisiei Europene Martin Selmayr. În principiu Ciolacu este de acord cu această afirmaţie. După cum a precizat, România şi-a învăţat lecţia de mult timp şi de aceea nu mai este dependentă de gazul rusesc”, mai arată sursa citată.
Întrebat de ziarul austriac despre strategia pe care o va folosi în discuțiile cu partea austriacă, premierul României a precizat:
„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române.Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă.De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”.