Marcel Ciolacu a făcut şi o glumă la adresa lui Dan Barna, căruia i-a transmis să nu facă la fel cum a făcut cu tastatura, pentru că moţiunea este un instrument parlamentar serios, care trebuie votat la vedere în plen, aşa cum vor face toţi parlamentarii PSD.
„Şi cu moţiunea în plen, şi cu sufletul la guvernare! Useriştii nu vor participa azi la citirea moţiunii PSD. Nu le place să audă ceea ce susţin (sic!) că o să voteze. Ai fost părtaş, domnule Barna! Nu eu i-am făcut cadouri «colegului şi premierului» Cîţu! Tu i-ai dat trei stilouri cu care aţi mâzgălit un an ciolanul guvernării. Şi Dan, să nu faci cu moţiunea cum ai făcut cu tastatura: să dai pe lângă! Moţiunea chiar trebuie votată în plen, la vedere, asumat, aşa cum vor face toţi parlamentarii PSD!”, a scris Marcel Ciolacu joi pe Facebook.
„Dan, să nu faci cu moțiunea cum ai făcut cu tastatura: să dai pe lângă”, îi transmite Marcel Ciolacu lui Dan Barna. Liderul social-democrat afirmă că moțiunea de cenzură trebuie votată în plen, la vedere, asumat, așa cum vor face toți parlamentarii PSD.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la Parlament că este exclus ca social-democraţii să mai voteze un guvern minoritar, aşa cum au făcut-o când au susţinut guvernul condus de Ludovic Orban. Președintele PSD a precizat că îşi doreşte o înţelegere politică „inclusiv cu preşedintele României” pentru declanşarea alegerilor anticipate, urmând ca până atunci Executivul să fie condus de tehnocraţi.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc joi în plen, de la ora 14.00, unde va fi prezentată moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Votul urmează să fie dat, într-un plen reunit al Parlamentului.
Dan Barna a afirmat că USR PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. „Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „Guvernului ilegitim PNL-UDMR”.
Dacian Cioloş, scenariu pentru după moţiune: „Suntem dispuşi să numim un premier, dar încă nu îmi pun problema să fiu eu”
În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că „matematic” moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR PLUS.
Totodată, premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.
Bogdan Teodorescu: Un autodenunț al USR PLUS
În condițiile astea, eu sunt foarte curios să văd cum niște USR-iști, niște foști demnitari USR votează o moțiune în care scrie negru pe alb că ei au făcut ilegalități, fiindcă asta se cheamă autodenunț. Adică, în momentul în care tu ești de acord cu unii care îți spun că tu ai încălcat legea, asta se cheamă că tu te autodenunți, înseamnă că ești de acord cu acel text. Noi ne aflăm în fața unei dileme, am văzut și declarațiile purtătorului de cuvânt al USR-ului, dar și ale liderilor partidului, care au spus că votează indiferent ce. Acum trebuie să vedem ce înseamnă „indiferent ce”. Absența lor de la citirea moțiunii este un prim pas spre acest „indiferent ce”. Noi ne aflăm de fapt în fața unei halucinații.”, a declarat jurnalistul Bogdan Teodorescu în exclusivitate pentru DC NEWS.
Reamintim că PSD a decis să îşi depună propria moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, indiferent de decizia Curții Constituţionale pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. Ulterior, CCR a venit cu decizia în care spune că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută, chiar dacă a constatat şi un conflict juridic Parlament – Guvern privind modalitatea în care a fost comunicată. Așa se face că momentan sunt două moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, una depusă de USR PLUS și AUR și alta depusă de PSD.
Joi, 30 septembrie, va fi citită moţiunea de cenzură a PSD în Parlament. Premierul Florin Cîţu nu va fi însă prezent la şedinţa de plen. Nu vor fi prezenți nici cei de la USR PLUS. Jurnalistul Bogdan Teodorescu susține că singura coaliție funcțională la acest moment este între PNL și PSD. Celelalte combinații par imposibile, susține acesta.