Marcel Ciolacu se distanţează tot mai pregnant de colegii de Coaliţie de la PNL pe măsură ce se aporopie alegerile din 2024. Liderul PSD insistă ca pensiile să nu se majoreze cu acelaşi procent la 1 ianuarie 2022, dar este de acord cu o anvelopă de 15%, care să includă şi ajutoare sociale pentru cei cu venituri mici, în timp ce pensiile speicale să fie majorate doar parţial, cele care se bazează pe contributivitate.
Liderul PSD susţine că este incorect să existe pensii mai mari decât salariul primit.
„După ce am încheiat legea cu energia, am zis să venim cu proiectul de buget. Acolo să stabilim exact procentul care va rezulta nominal o sumă pe care să o folosim la pensionari. Ne dăm toţi cu părerea că e 10%, că e 15%. Am stabilit că se va crea o anvelopă de cum va fi o mărire de 15%, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 15-16 mld lei. Am început discuţiile cu preşedintele şi Kelemen Hunor. O sa venim cu legea până în 31 decembrie 2022”, a anunţat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, duminică, la emisiunea Subiectiv,
”Chiar și pensiile speciale au o componentă de contribuție și este corect, iar, prin lege, se va mări numai contribuția, nu și partea specială” a spus liderul PSD. Întrebat dacă acesta este punctul său de vedere, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Nu, nu, este foarte clar, așa va veni propunerea din partea ministrului Muncii și a ministrului de Finanțe. E și corect așa, nu pot să-ți dau mărirea pe partea de special. Oricum, vom veni cu legea până în 31 decembrie”.
”Sunt încă în România pensii de 1.500 – 1800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare” a mai anunțat Marcel Ciolacu. ”La 1800 de lei, 15% reprezintă 270 de lei lei, i se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai vin 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, vine o mărire de 3.000 de lei, nu e corect” a explicat liderul PSD.
Majorarea vârstei de pensionare, asumată prin PNRR
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, la Antena 3, că este o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare şi va trebui să se vină cu o decizie. „Este o discuţie în ceea ce priveşte mărirea vârstei de pensionare”, a spus el. „Acest lucru nu l-a trecut PSD-ul, l-a trecut guvernul de dreapta, PNL-USR, în PNRR. Este clar că va trebui să venim cu o mărire dar nu de a doua zi, nu va schimba nimeni legea cu pensiile prin Ordonanţă de Urgenţă”, a spus el, dând asigurări că este exclus acest lucru, ci va fi un proiect de lege. Despre magistraţi, Ciolacu a spus că ”nu poţi să ieşi la pensie cu o pensie mai mare decât veniturile pe care le-ai avut când ai fost activ. Nu poţi să fii magistrat o săptămână şi să te încadrezi la pensie de magistrat, e total incorect”. ”Sunt lucruri care trebuie reparate”, a afirmat el.
”Nimeni nu va mări vârsta de pensionare la 65 de ani, peste noapte”, a precizat Ciolacu, adăugând că ”nu îndrepţi o nedreptate cu o altă nedreptate”.
„Despre schimbarea lui Virgil Popescu vorbim la rotaţia din mai”
În ceea ce priveşte energie, Marcel Ciolacu a pariat că facturile vor scădea, iar ieftinirea la energie va duce în jos şi preţurile la alimente şi alte produse. În cee ce-l priveşte pe ministrul Energiei, Marcel Ciolacu a anunţat că se va discuta la rotaţia premierilor din mai.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că România îşi ”omora singură industria” înainte de impunerea tarifelor maximale la energia electrică, el arătând, în acest context, că România nu putea pretinde a avea aceeaşi competitivitate precum Germania câtă vreme energia era mai scumpă decât în Germania.
”Proiectele au rămas la secretariatul general al Guvernului, la domnul Marian Neacşu, care are discuţii pentru legislaţia secundară cu producătorii, cu distribuitorii, cu furnizorii, cu absolut toată lumea în acest moment. Din punctul meu de vedere, nu poţi să ceri să ai, economic, o competitivitate ca a Germaniei când tu ai preţul la energie mai mare decât în Germania. Noi ne omoram singuri industria”, a afirmat Marcel Ciolacu duminică seară. El spune că şi-ar fi dorit ca o cantitate mai mare de energie să fi fost deja contractată pentru anul următor.
Liderul PSD este de părere că noile reglementări din domeniul preţurilor la energia electrică vor duce la ieftinire a produselor alimentare şi la scădere a inflaţiei anul viitor.
Liderul PSD Marcel Ciolacu: Ca să câştigăm alegerile, trebuie să avem cu 5 în faţă
Preşedintele PSD. Marcel Ciolacu, afirmă că pentru ca PSD să câştige alegerile, este nevoie ca partidul să obţină un procent „cu 5 în faţă”.
„Marele secret şi la Bucureşti şi întreaga echipă de conducere este liniştea din vestiar, fiindcă dacă nu ai linişte în vestiar, nu vei reuşi să construieşti nimic, nu vei reuşi să performezi ca o echipă dacă nu găseşti echilibrul de a aduce această linişte. (…) Oltul e singurul judeţ care a câştigat alegerile, având cu 5 în faţă. Noi, restul, cu părere de rău şi pentru Bacău, şi pentru Buzău şi pentru Galaţi, noi ne-am situat pe primul loc. Ca să câştigăm, trebuie să avem cu 5 în faţă şi sunt ferm convins că continuând această politică a PSD veţi reuşi acest lucru”, le-a transmis Marcel Ciolacu social-democraţilor sâmbătă, la conferinţa de alegeri a PSD Vrancea.
Ciolacu le-a vorbit social-democraţilor şi despre „diferenţa dintre adevăr şi percepţie”, spunând că oamenii politici trebuie să schimbe ceva, mai ales când percepţiile asupra lor nu sunt de natură să-i avantajeze. „Se schimbă ideologiile. Se schimbă nuanţele social-democrate. Se schimbă lumea. Dacă rămânem ancoraţi în trecut, dacă nu deschidem partidul şi aducem oameni noi în partid, dacă nu creăm calea, cum mulţi lideri din ţară au creat-o la tinerii din partid, să nu ne mai mirăm că pierdem un anumit judeţ sau anumite alegeri. Trebuie să ne încadrăm în această dinamică, trebuie să ştim şi când să ne retragem, e un lucru foarte important. Când percepţia chiar dacă nu e un adevăr, nu-ţi mai este favorabilă, trebuie să ai corectitudinea de a face un pas lateral sau înapoi. (…) Cred că s-au dus vremurile din interiorul partidului când doream să schimbăm fiindcă de vină era numele partidului, nu modul nostru de a ne manifesta sau abordarea pe care o aveam noi faţă de români, în anumite perioade”, le-a mai transmis Ciolacu social-democraţilor vrânceni.
Acesta a adăugat că „s-au dus vremurile în care partidele erau conduse cu mână forte”, precizând că această metodă de a conduce este eficientă „doar pe perioade scurte” şi producefisuri „mult prea mari, care se refac mult prea greu” între membrii formaţiunii.