Marcel Ciolacu, veste bună din Coaliţie pentru 5 milioane de români: „Pensiile vor creşte de două ori anul viitor!”

Marcel Ciolacu a anunţat, marți seara, că pensiile vor crește de două ori anul viitor. Premierul a explicat principiul de bază stabilit în Coaliție pentru noua lege a pensiilor.
Filip Stan
31 oct. 2023, 19:36
Marcel Ciolacu, veste bună din Coaliţie pentru 5 milioane de români:
Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari. Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Toți pensionarii români vor primi, în luna ianuarie 2024, o majorarea a venitului, anunţă Marcel Ciolacu. Există însă seniori ale căror pensii vor crește de două ori anul următor.

Noua Lege a Pensiilor este gata, urmând să intre în ședința coaliției. Aceasta a fost trimisă deja și la Comisia Europeană, iar șansele să primească ”undă verde” sunt foarte mari. Motiv pentru care Guvernul și-ar dori să o treacă de Parlament până pe 20 noiembrie, urmând ca prima creștere a pensiilor să aibă loc deja la data de 1 ianuarie 2024.

„Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13.8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile. Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a anunțat Marcel Ciolacu, marți seara.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie

Aceasta primă creștere va fi în raport cu rata inflației și va ajunge la toți pensionarii, indiferent de venitul pe care îl au. Majorarea a fost explicată de premierul Marcel Ciolacu.

„Haideți să avem un feedback întâi de la Comisie. Ce este cu certitudine, este faptul, știți bine, avem legea cu inflația. Anul trecut s-a făcut o excepție, pentru că era inflația… dacă s-ar fi pus inflația cu un an, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult și am avut cea mai mare inflație, 14,5 media. Și a fost acea discuție. Anul acesta avem o inflație medie de 13,5. De la 1 ianuarie toată lumea primește la fel”, a declarat Ciolacu.

Premierul a ținut să sublinieze că, în primă fază, toată lumea va primi același procent. „Toată lumea. Așa e legea, e neconstituțională dacă se aplică altfel. Inechitățile se vor repara în noua lege a pensiilor, e cu totul altceva. Deci la 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5 indicele de inflație. Asta e un lucru clar. Eu îmi doresc, şi așa am convenit și cu Comisia, ca legea să fie promulgată la 1 ianuarie, ca pe urmă ministerul să aibă câteva luni ca să o poată pregăti să o pună în aplicare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Unii pensionari din România se pare că vor fi mai norocoși. De fapt, sunt chiar cei care au fost, până în acest moment, cei mai ghinioniști. Este vorba despre rezolvarea acelor discrepanțe din interiorul aceleași familii ocupaționale, cei care au ieșit la pensie în ani diferiți, cu pensii diferite.

Lista măsurilor fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Grosul măsurillor vine de la 1 ianuarie 2024

Așadar, după analizarea tuturor dosarelor, cei cu pensia mai mică vor fi aduși la nivelul celei mai mari pensii din categoria de pensii ocupaționale.

Cu alte cuvinte, toate pensiile vor fi calculate după aceeași formulă, indiferent de anul ieșirii la pensie.

Ciucă: Anul viitor, pensiile vor creşte în două etape – la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, ulterior, la 1 septembrie, prin recalculare, conform noii legi / Mamele pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu până la 3 ani şi 6 luni

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că, prin noua lege a pensiilor, va fi făcut „un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii”. El a adăugat că, după recalcularea pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi nicio pensie nu va scădea, iar pensiile vor creşte, în 2024, în două etape şi anume de la la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, apoi de la la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi. De asemenea, a anunţat că prin noua lege sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni.

„Prin noua lege a pensiilor, facem un pas semnificativ în direcţia corectitudinii şi a echităţii. În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari şi cu siguranţă nicio pensie nu va scădea. Anul viitor, pensiile vor creşte în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei şi, ulterior, la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi”, a scris Nicolae Ciucă, marţi pe Facebook.

„PNL este partidul care a majorat pensiile cu peste 40% în trei ani, în timpul guvernărilor liberale”, a continuat Ciucă.

„Am dus punctul de pensie de la 1.265 lei, cât era în anul 2020, până la 1.785 lei, cât este în prezent. Şi asta vom continua să facem în coaliţie. Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a mai precizat liderul liberalilor.

El a mai spus că „principiile fundamentale pe care le-am susţinut în coaliţie au fost contributivitatea, stabilitatea, solidaritatea şi egalitatea”.

„De-a lungul anilor, modificările legislative au generat diferenţe de câteva sute de lei între pensiile cu aceeaşi contribuţie. Ne dorim să corectăm aceste lucruri şi să înlăturăm inechităţile acumulate de-a lungul timpului. Vom continua să le fim alături românilor care au muncit din greu şi care la bătrâneţe merită tot sprijinul nostru. Iar noua lege a pensiilor despre asta este: respect şi grijă faţă de seniori”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Un nou tip de locuri de muncă. Aplicația care a revoluționat piața
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Coaliția va discuta calendarul alegerilor prezidențiale joi la ora 9:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?