Marcel Ciolacu a spus că din ianuarie se va circula fără vize în SUA, însă, anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie.
„Statele Unite sunt parterenerul strategic al României. Securitatea, siguranța României se bazează pe parteneriatul strategic cu SUA, fără discuții. Suntem unul dintre stâlpii principali ai partenerului strategic în Europa, de departe. Faptul că ni s-au aprobat tehnologie de vârf, la F-35, este o dovadă că ești un partener de încredere, predictibil și ei nu pot concepe să nu fie alături de români. Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României”, a mai adăugat Ciolacu, la Antena 3
Klaus Iohannis, despre vizele pentru SUA: S-a lucrat foarte intens pe conştientizare, pe informarea publicului şi se pare că avem şanse. Întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele
Şi preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „semnele nu sunt rele” în legătură cu renunţarea la vize pentru românii care călătoresc în Statele Unite ale Americii. „Ştiţi că întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”, a declarat, în timpul unei vizite la New York, şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, referindu-se la vizele necesare pentru românii care călătoresc în SUA, că „s-a lucrat foarte intens pe conştientizare, pe informarea publicului”, el adăugând că „se pare că avem şanse şi aici”.
„Sigur, urmează încă analize, măsurători, concluzii. Dar pot să spun că sunt foarte mulţumit de cum s-a lucrat în această speţă. Şi cei de acasă s-au străduit foarte tare, şi cei de aici s-au străduit foarte tare. Şi chiar cred că informarea publicului a fost punctul cheie pentru a avea o rată de refuz mult, mult mai mică. Ştiţi că întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele”, a subliniat şeful statului.
În prezent, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre UE care nu au fost incluse în Visa Waiver. În ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti, sprijinite de cele din SUA, au demarat o campanie publică de informare care să contribuie la îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor, care ar trebui, conform legislaţiei americane, să fie sub 3 la sută pentru ca o ţară să poată fi inclusă în programul Visa Waiver.
În anul anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), România a înregistrat o rată de refuz de 8,79%, cea mai mică din toată istoria relaţiilor cu SUA, dar totuşi încă departe de obiectivul de 3 la sută.
Anul fiscal 2024 se încheie la 30 septembrie, iar autorităţile îşi pun mari speranţe că noua rată de refuz a vizelor va permite includerea României în Visa Waiver.
Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, a avut o ultimă întâlnire cucu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas (corespondentul ministrului de interne în Cabinetul SUA), înainte de încheierea anului fiscal american, el afirmând că România este foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor.
Marcel Ciolacu: Am prima şansă de a intra în turul doi, dar campania… şapte zile în politică e imens
Potrivit legislaţiei americane, secretarul pentru securitate internă, în urma consultării cu secreatrul de stat, desemnează o ţară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplineşte anumite cerinţe tehnice. O condiţie obligatorie pentru ca o ţară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program.
”România şi-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puţin de 3%”, subliniază Ambasada României în SUA.