Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți dimineață că nu va mări taxele în anul 2024. „Investițiile nu se pot face doar pe vorbe! Este nevoie de garanții ferme și de predictibilitate. De aceea, vin astăzi în fața dumneavoastră cu o dublă garanție, atât fiscal-bugetară, cât și de ordin politic Nu vom mări taxele. Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR. Nu ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a spus premierul, care a participat la AmCham CEO Business Forum.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că are un ”crez economic” bazat pe 5 puncte importante. Premierul a spus că își dorește ca în următorii 4-5 ani salariul mediu brut din România să ajungă la 2000 de euro, iar salariul minim brut să ajungă la 1200 de euro.
”Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanții de stabilitate obligatorii și, la final, doresc să fac și o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României.
Am lăsat pentru final promisiunea. De fapt, este mai mult decât o promisiune, este o credință: dacă își păstrează stabilitatea politică și economică, România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forțe economice ale continentului! Nu este un vis, ci o proiecție bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace!
Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta așa:
1. În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023;
2. Un câștig salarial mediu brut de 2000 euro pe lună și un salariu minim brut de 1200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european.
3. Să întoarcem în economie în total prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB
4. Să atragem investiții străine directe cumulate de 40 miliarde euro.
5. Să devenim cea mai puternică economie din Europa Centrală și de Est depășind Polonia la indicatorii privind convergența economică
Sper că am fost suficient de clar și de concis. Îmi doresc, înainte de orice, să fim eficienți! De aceea, propun ca orice stabilim astăzi să aibă în spate și un mecanism de urmărire a progresului pe baza unor indicatori de rezultat, așa cum lucrați dumneavoastră în corporații.”, a spus Marcel Ciolacu.
Citeşte şi