EXCLUSIV Marcel Ciolacu, anunţ EXPLOZIV în emisiunea lui Ciutacu: „Creşterea economică nu se vede în buzunarele românilor. Vom veni cât de curând cu al treilea pachet social”

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu este invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant de joi, de la România TV, unde va aduce lumină în scandalul politic al momentului, legat de creşterea impozitelor şi a impozitului progresiv, propus de liberali.
Filip Stan
19 mai 2022, 20:51
EXCLUSIV Marcel Ciolacu, anunţ EXPLOZIV în emisiunea lui Ciutacu:

Întrebat de Victor Ciutacu dacă România ar trebui să înceapă să exporte armament către Ucraina, după ce cadrul legislativ a fost pregătit, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu este cazul, atâta timp cât Rusia nu a provocat România sau NATO.

„In acest moment Romania nu a luat o decizie in acest sens. Inca nu este nevoie de interventia Romaniei. Noi ne-am implicat foarte mult in zona umanitara si am trimis veste antiglont, casti, echipament de aparare.

Mai multe armate din cadrul NATO au trimis soldati pe teritoriul Romaniei. Sunt forte de descurajare, nu de atac. Noi nu suntem in conflict direct cu Rusia, Rusia nu a provocat NATO. Dar avem o datorie fata de Moldova si nu stim ce decizii va mai lua dictatorul Putin.

Este o cerere de cereale consistenta la nivel mondial. Daca vrem sa vindem granele romanesti, le vindem imediat, dar statul roman trebuie sa-si mareasca rezervele. De doua ori am fost cu domnul Grindeanu in Portul Constanta, maine vom merge la Galati si Braila, pentru a incerca sa prelungim calea ferata pentru a se ajunge cat mai bine in Romania. Incercam sa nu stam la mana lui Putin, care ar putea declansa o criza alimentara si sa nu fim pregatiti.

Cel mai important in acest moemnt este sa avem un Guvern eficient. Si vom avea si recolta buna anul acesta.”, a declarat Ciolacu.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus în faţa unei noi realităţi strategice. Am pus bazele unei prezenţe robuste NATO pe Flancul estic”

Marcel Ciolacu a anunţat, în premieră, că în coaliţia de guvernare este deja pregătit un al treilea pachet social, în condiţiile creşterii continue şi accelerate a inflaţiei.

„Stiti ca de cand am intrat la guvernare am venit cu doua pachete sociale. Din al doilea pachet 60% s-a mers spre economie, avem cea mai mare crestere economica din Europa. Ca aceasta crestere nu se regaseste in buzunarele romanilor, nu este vina noastra. Va trebui sa venim cu un al treilea pachet si vom veni cat mai curand.”, a spus Marcel Ciolacu, în exclusivitate, la România TV.

„Eu as vrea sa se vada cum este impozitarea in toate tarile. In Romania este prea mare impozitarea pe munca. Avem evaziunea fiscala estimata la aproape 10% din PIB. Trebuie modificat sistemul, o reforma a ANAF-ului. De data asta, avem obligatia, tinand cont ca avem o coalitie formata din cele mai mari partide. Aceste lucruri nu pot fi facute decat prin dialog transparent. Avem cel mai mic venit prin impozitare, de la o anumita valoare in sus, din Europa. Am facut o echipa mixta din cele trei partide, sa vina cu solutii in doua saptamani, apoi vom discuta cu sindicatele si cu mediul de afaceri. Este prima data cand vad un guvern care se gandeste si ce facem pe termen mediu, nu doar maine.

Nu aici e discutia, nu vor aparea impozite noi, nu suntem nebuni la cap. Daca cresti intr-o parte, scazi in alta parte, trebuie un echilibru intre impozitarea muncii si cea a capitalului.

Prin deducerile de la impozitarea progresiva s-au dezvoltat state. Si SUA si toate tarile dezvoltate fac astfel de deduceri. Iti maresc impozitul de la 10% la 12%, dar de diferenta asta iti fac deduceri la servicii. La medicale, la gradinite, cheltuieli cu modernizarea casei etc. Asa te imping catre servicii, sa cheltuiesti, sa intre bani in economie.”, a mai spus Ciolacu.

„De la inceputul anului, investitiile straine din Romania au crescut cu 10%. E un procent bun. Criza profunda e cand ai si inflatie, si somaj. La nivel european sunt tari cu economii mult mai dezvoltate, cu inflatii mai mari decat Romania.”, a adăugat premierul.

Întrebat de Andreea Creţulescu dacă gazul din Marea Neagră va putea fi vândut pe bursa de la Viena sau va asigura în primul rând necesarul României, Marcel Ciolacu a explicat că legea este făcută în aşa fel încât românii să fie primii care beneficiază de această resursă imensă.

Citeşte şi: Ministrul Energiei: „Avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificată”

„Exista o companie mixta care se va forma din Romgaz si OMV, care sa faca investitia din Marea Neagra. 50% din gaz e la Romgaz, companie de stat romaneasca. Intai vorbim de acoperirea necesarului din Romania. Romgaz poate vinde doar in Romania. Mai departe, impozitarea si proportia e una corecta, 40% ia statul roman, 60% investitorii. Apoi, in situatii de criza, statul roman are drept de preemptiune. Importanta este resursa, iar legea este corecta si benefica statului roman. Este un pas imens spre independenta energetica.

Nu ne fura nimeni gazul, este o lege corecta. Noi trebuia sa reparam gafa facuta de guvernarea anterioara prin liberalizare. 42% din inflatie vine din energie.”, a raspuns preşedintele Camerei Deputatilor.

Marcel Ciolacu spune că în timpul pandemiei au existat multe nereguli, dar este convins că vinovaţii vor fi identificaţi şi traşi la răspundere.

„A trimis domnul Rafila scrisori la Comisie sa facem o renegociere. Nu suntem singurul stat in situatia asta. Eu nu inteleg cum am putut sa cerem atatea doze, ar fi trebuit sa ne vaccinam fiecare de cate 7-8 ori. Asteptam in continuare ca cei de la USR sa ne explice. Sunt ferm convins ca vom afla cu certitudine ce s-a intamplat in acea perioada, cand stateam in casa, ca sa fure unii. Eu nu sunt politist si nu vreau sa fac anchete.”, a declarat Ciolacu.

Preşedintele PSD a vorbit şi despre scandalul provocat de vizita noului preşedinte al Ungariei în România, cu ocazia unei ceremonii organizate de un ONG pentru decorarea celor doi cetăţeni români de origine maghiară condamnaţi pentru terorism, pedeapsă din care au executat 4 ani.

„De 30 de ani avem astfel de provocari in aceasta zona. Am vazut o reactie a presedintelui Turciei apropo de anumite state care vor sa adere la NATO, un pic fortata. Cred ca si la nivel de stat si de coalitie trebuie avuta o discutie serioasa, fara exagerari. Rusia nu-si doreste sa ramana un razboi intre doua state, vrea cel putin un razboi regional. Nu a reusit nici cu Belarus, nici cu China, sunt realitati. Eu stiu ca avem un ministru al Afacerilor Externe, prin dansul ar trebui sa reactioneze statul roman in acest caz.”

El a adăugat că ministrul Finanţelor va prezenta, peste două săptămâni, o analiză care are drept scop „o optimizare fiscală”.

„O optimizare fiscală înseamnă că laşi de undeva, unde s-a creat o discrepanţă, şi vii cu o anumită impozitare, dar reduci în altă parte. La proprietăţi există (n.r. discrepanţe) şi nu din analizele mele, ci din analizele auditurilor financiare. Haideţi să aşteptăm peste două săptămâni”, a menţionat acesta.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu pune condiţii pentru a evita vânzarea TAROM. „Trebuie să aibă doar 600-700 angajați. Au dublu”

Întrebat dacă introducerea impozitului progresiv înseamnă că cei care au salarii mai mari vor fi taxaţi mai mult, Ciolacu a afirmat: „Cine a spus acest lucru? Aţi văzut la ştiri, la televiziune sau am spus eu acest lucru? Eu nu am ce să vă explic ceva ce nu am spus eu şi nimeni din coaliţie. Eu vă pot explica după ce ministrul de Finanţe vine şi ne face o prezentare. Ce mă deranjează pe mine, dar nu în ceea ce vă priveşte pe dumneavoastră, este că nu încercăm să intrăm într-o normalitate şi să înţelegem că aşa este normal – să vorbim în spaţiul public de aceste lucruri, nu în birouri, ascunşi”.

„Cu toţii ne dorim o ţară ca afară. Atunci trebuie să ne comparăm cu sistemul fiscal din Europa. Nu mergem să ne comparăm totuşi cu o ţară foarte dezvoltată economic, cum sunt Germania sau Franţa, dar încercăm să ne comparăm cu ţări cum ar fi de exemplu Polonia, ţări care au avut cam acelaşi istoric ca şi România”, a completat liderul PSD.

Citeşte şi: Ce taxe și impozite ar putea introduce Guvernul Nicolae Ciucă. Codul Fiscal 2023

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Valea Oltului s-ar putea redeschide mai devreme. CNAIR dă speranțe șoferilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
60 de grade în vara anului 1931 la București. '60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi', titrau ziarele vremii