Marcel Ciolacu vrea introducerea impozitului progresiv cu „deductibilităţile necesare”, dând de înţeles că e de preferat să se renunţe la cota unică de impozitare.
„În momentul în care ai introdus impozitul progresiv, vă dau exemplu numai în zona de sănătate. Asigurarea de sănătate, asigurările de viaţă să fie deductibile astfel încât nu să fie impozitat acel venit. Mai mult, ştim că la asigurările de viaţă şi de sănătate deja avem şi o sumă care se duce la pilonul 3. Avem şi o economie datorită acestor asigurări la bugetul de stat, la casa de asigurări, către serviciile private de sănătate.
Ori intrăm într-o logică ca în toate ţările civilizate, ori încercăm ne minţim în continuare cu această cotă unică care nu mai este unică”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Experții Consiliului Fiscal avertizează: România, aproape de colaps. Ce s-ar putea întâmpla cu salariile
Întrebat dacă este posibil să fie eliminat TVA-ul diferenţiat pentru produsele alimentare, președintele Marcel Ciolacu a afirmat că vor fi anunţate măsuri fiscale „până la 1 iunie”.
„Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebuie să le luăm şi le vom prezenta până la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie modificat cu şase luni înainte ca viitorul buget de stat să-l construim pe măsurile luate la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie.
Rămân la părerea în continuare că cel puţin în zona preţurilor la energie ar fi trebuit venită cu reglementare şi ar fi avut efecte imediate. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, poate efectele ar fi fost de a doua zi.
Inflaţia, aproape 42% la sută – m-am uitat pe cifrele de la INS, e influențată în continuare de preţul la energie. Nu s-a reuşit companiile să închidă toate compensările. E posibil, dacă Ministerul Energiei închide acest capitol cu compensările în energie, e posibil ca inflaţia să mai scadă”, a mai spus Marcel Ciolacu.