Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că pensiile vor crește anul viitor, având în vedere că există o lege în vigoare care trebuie respectată. „Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni”, a spus premierul. Premierul a mai spus că își dorește ca pensiile să se majoreze diferențiat.
„Este o lege în vigoare pe care dvs o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu poate 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Nu trebuie să anunțe dl ministru. Sunt lucruri normale”, a spus Ciolacu.
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat, marţi, referitor la creşterea pensiilor anul viitor, că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Chestionat dacă procentul de indexare va di de circa 14%, ministrul PNL a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment” şi a completat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.
Marcel Boloș a anunțat că pensiile românilor vor crește în curând. Ministrul Finanțelor a explicat despre ce impact bugetar este vorba în acest context și câți bani se vor aloca pentru majorarea veniturilor vârstnicilor.
Citește și: Marcel Boloş: Guvernul va impune TVA de 9% pentru tranzacţiile cu locuinţe, inclusiv la Prima Casă
Pensiile românilor vor crește, este anunțul făcut de ministrul Finanțelor. Marcel Boloș a declarat că majorarea veniturilor lunare ale pensionarilor din România vreprezintă una dintre răspunderile asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Decizia privind procentul cu care pensiile se vor majora urmează să fie decis în coaliția de guvernare.
„Impactul bugetar pe care îl avem pentru reforma pensiilor generale și pentru jalonul pe care îl avem de îndeplinit în PNRR, care vizează rezolvarea inechităților, este de 16 miliarde de lei. Coaliția urmează să decidă procentul care urmează să se aplice la pensii și asistență socială. Acest angajament îl avem prin PNRR și impactul bugetar este în jur de 15-16 miliarde de lei. Angajamentul pe care îl avem trebuie să îl respectăm. Decizia în ceea ce privește procentul de ajustare a inechităților și recalcularea pensiilor va fi dată în coaliția de guvernare. Inclusiv decizia aceasta de implementare a reformei pensiilor generale se suportă din acest spațiu”, a declarat Marcel Boloș la România TV.
Majorarea pensiilor se referă, în principal, la recalcularea acestor indemnizații acordate lunar bătrânilor, dar și la înlăturarea inechităților. Metoda de calcul se va baza pe gradul de contributivitate la sistemul public de pensii.
„Avem ca reformă în PNRR legea pensiilor generale. Se referă la recalculare și înlăturare a inechităților, impactul este pana în 16 miliarde de lei, acest angajament va trebui sa îl punem în aplicare, prin care se va indexa se va decide în coaliție. Pensiile generale sunt cele care intră în sistemul de contribuții și cele care sunt reglementate de legea pensiilor generale”, a mai adăugat Boloș.
Ministrul Finanțelor a mai vorbit și despre introducerea obligativității plății contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate pentru lucrătorii din IT, agricultură și construcții.
„Mâine este sedința de coaliție și probabil se va lua o decizie finală în ceea ce priveste pachetul de măsuri fiscal-bugetare și din acest motiv anunțul final va fi făcut cât de curând posibil. Informația aceasta a circulat în spațiul public, cu privire la contribuția CAS pentru cele trei categorii, IT, agricultură și construcții. Aici, ca urmare a 1.200.000 de asigurați care nu plăteau contribuția la CAS și dezechilibrele de-a lungul timpului la buget au însemnat deficit bugetar. Este corect față de ceilalți asigurați ca pentru aceștia să se introducă contribuția la sănătate”, a mai explicat ministrul.
Citește și: Marcel Boloş cere suspendarea voucherelor de vacanţă pentru 2024 şi 2025: „Încă nu s-a luat decizia finală”