Marcel Ciolacu vrea modificarea Constituţiei, însă este nevoie de o discuţie în cadrul coaliţiei de guvernare pentru ca acest demers să se concretizeze.
„Am avut o discuţie acum două săptămâni cu domnul Titus Corlăţean şi cu domnul Robert Cazanciuc pe acest subiect, o să pregătească dânşii un material pe care o să-l prezint partidului, ce vedem noi prioritar pentru modificarea Constituţiei, dar oricum va trebui o discuţie şi în cadrul coaliţiei „, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament, după Consiliul Politic Naţional al PSD, conform Agerpres.
Preşedintele PSD a explicat că nu există o decizie luată în coaliţie pe acest subiect, dar că este o temă de discuţie.
„Nu este luată o decizie în cadrul coaliţiei. Este o temă pe agenda coaliţiei. Nici nu am considerat să fie o prioritate pentru români, sunt ferm convins că nu este o prioritate pentru români, cu toţii ştim că această combatere a preţurilor şi a escaladării preţurilor este prioritatea românilor şi a noastră, a tuturor, dar dacă ne uităm ca şi calendar legislativ, cred că se impune a se lua o decizie în coaliţie dacă facem o eventuală modificare a Constituţiei sau nu. (…) Ori îl declanşăm în acest moment, ori România va pierde şi acest moment de a moderniza Constituţia”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Citeşte şi: Tudor Chirilă îl atacă pe Klaus Iohannis: „Adevăratul dușman al României e în interior”
Tema modificării Constituţiei a apărut imediat după formarea actualei coaliţii de guvernare, în noiembrie 2021, dar având în vedere problemele stringente cu care România s-a confruntat în acest timp – preţul energiei şi al carburanţilor, inflaţia galopantă, războiul din Ucraina – a fost pusă în aşteptare până la momentul actual.
Iniţiativa revizuirii
ARTICOLUL 150
(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Procedura de revizuire
ARTICOLUL 151
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Limitele revizuirii
ARTICOLUL 152
(1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.