Marcel Opriş, STS: Alegerile din 11 decembrie, probabil cele mai transparente din istoria României

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, susține că alegerile parlamentare din 11 decembrie vor fi ''probabil cele mai transparente" care s-au desfășurat vreodată în istoria României.
Filip Stan
08 dec. 2016, 09:47
Marcel Opriş, STS: Alegerile din 11 decembrie, probabil cele mai transparente din istoria României

„Am stabilit împreună cu ceilalți factori și am dat dispoziție: orice fel de operațiune informatică se jurnalizează și se păstrează atât cât spune legea. Dacă e o infracțiune, noi vom păstra aceste jurnalizări până când se stinge efectul infracțiunii. (…) Deci, din acest punct de vedere, chiar dacă un operator STS, cineva din BEC face vreo operațiune în sistemul informatic prin care să altereze corectitudinea votului, urmele rămân acolo și sunt la dispoziția justiției. Este exclusă orice fel de posibilitate ca în sistemele electronice să fie într-un fel alterată voința cetățenilor”, a declarat Opriș, joi, la începutul ședinței Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor.

El a arătat că există o serie de elemente de noutate menite să contribuie la o mai mare transparență a procesului de vot. În acest context, el s-a referit la procesele verbale întocmite la închiderea secțiilor de vot.

„Nu va mai exista nicio intervenție umană în acest proces, în sensul că la ora 12,00 noaptea fix toate procesele verbale completate electronic de către președinții secțiilor de vot, asistați de operatori, vor fi publicate automat de sistem într-un format în care presa și partidele îl pot prelua”, a afirmat Opriș, conform Agerpres.

De asemenea, șeful STS a vorbit despre filmarea operațiunii de numărare a voturilor, precizând că aceasta nu este „o măsură doar declarativă” și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.

„Neefectuarea acestei operațiuni de filmare este infracțiune fiindcă înseamnă alterarea procesului electoral. În momentul în care undeva, la o secție de vot, unei tablete, unui dispozitiv de genul acesta i s-a întrerupt funcționarea aplicației de înregistrare video, în centrul de monitorizare se semnalează automat acest lucru. Este atenționată persoana care răspunde de buna desfășurare a activităților în secția de vot și se va vedea dacă e un incident tehnic sau dacă a fost o întrerupere voluntară”, a explicat Marcel Opriș.

Acesta a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.

Potrivit șefului STS, până în acest moment s-au desfășurat două teste care au verificat inclusiv capacitatea de a filma a tabletelor. „Operatorii au fost extrem de responsabili. Din 19.047 de secții de pe întreg mapamondul, am avut 46 de operatori care din diverse motive nu au participat la cele două simulări”, a afirmat Opriș.

În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, el a spus că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS. „În momentul în care un CNP a fost introdus a doua oară în sistem cu intenția de a vota se generează informatic o semnalare care pleacă automat la poliție”, a susținut Marcel Opriș.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De luni, 7 aprilie 2025, Lidl bagă la ofertă o mulțime de produse aflate la mare căutare. Au reduceri semnificative, se vor da repede
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cine poate rămâne fără cardul bancar. Greşelile care duc la reţinerea/blocarea acestuia
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Biserica pe care comuniștii n-au putut s-o demoleze. Locul unde miracolele se întâmplă zi de zi
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor