Marcel Vela anunţă înfiinţarea unei „bănci de plasmă”. „Poate reprezenta unica şansă la viaţă pentru pacienţii grav bolnavi”

Dacă te-ai vindecat de COVID-19, plasma din sângele tău conține anticorpi care i-ar putea ajuta pe alți oameni să lupte mai bine împotriva noului coronavirus. Află dacă ești eligibil și la cine poate ajunge plasma.
Romania TV
27 oct. 2020, 13:30
Marcel Vela anunţă înfiinţarea unei

Explicaţiile lui Marcel Vela despre înfiinţarea băncii de plasmă

  • La nivel naţional în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 104 decese din cauza infecţiei cu SARS-COV-2. În ultimele 24 de ore la nivelul MAI s-au infectat 124 de colegi, iar de la începutul pandemiei am înregisrat 4.117 cazuri de infecţii şi 9 cazuri de decese.
  • Acest lucru este îngrijorător, dar şi un semnal de alarmă pentru a ne mobiliza pentru a găsi cât mai multe soluţii pentru a ne salva semenii
  • Vă anunţăm că vom crea un centru de recoltare sânge şi plasmă autoimună, urmând ca în pasul numărul 3 să realizăm o bancă de plasmă necesară tuturor compatrioţilor. Pentru a veni în sprijinul celor grav bolnavi, la nivelul MAI, va fi înfiinţat un centru de transfuzii de donare de sânge şi plasmă convalescentă. Această măsură este cu atât mai necesară având în vedere posibilităţile actuale de terapie oferite de centrele specializate.
  • Pentru unii dintre pacienţii grav bolnavi, plasma donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 poate reprezenta unica şansă la viaţă. La nivelul MAI luptăm pe mai multe planuri pentru ţine sub control această pandemie.
  • Înfiinţăm un centru de transfuzii de donare de sânge şi donare de plasmă în cadrul spitalului Dr Dimitrie Gerota al MAI.
  • Vom avea posibilitatea să ne îmbunătăţim activitatea medicală şi să răspundem cerineţelor, mai ales că în pandemie nu s-au mai putut organiza cunoscutele caravane pentru donare de sânge, deşi nevoia este foarte mare.
  • În noul centru vor putea dona atât civili, cât şi personal al MAI, dar beneficiarii vor fi toţi românii care vor avea nevoie.
  • Poate nu întâmplător reuşim să punem în practică acest proiect chiar astăzi, când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, dar şi al spitalului. Sunt încrezător că va fi de bun augur şi vom putea ajuta mulţi oameni.

Dr. Dinu Dragomir, director direcţie medicală al Spitalului Dimitrie Gerota, noi detalii despre banca de plasmă

  • Această acţiune a fost iniţiată de ministrul de Interne şi a fost preluată de direcţia medicală, de reţeaua medicală a MAI.
  • Se alătură demersurilor iniţiate de autorităţile statului în sprijinul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV-2. În primul rând, se adresează acestor categorii de pacienţi, dar se adresează şi altor categorii de pacienţi care au nevoie de sânge sau plasmă, pacienţi politraumatizaţi, hematologici şi alte patologii. Se adresează pacienţilor nu numai din reţeaua MAI, ci se adresează întregii populaţii.
  • Această acţiune susţine efortul naţional în sprijinul combaterii şi răspândirii infecţiei cu SARS-COV-2. 
  • O să creştem gradul de informare, dar şi de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte donarea de plasmă şi donarea de plasmă convalescentă a acestor pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. Donare de plasmă este un gest umanitar. Este un gest care poate duce la salvare de vieţi. Salvarea de vieţi nu se compară cu nimic.

Dr. Alida Moise, directorul Spitalului Dimitrie Gerota al MAI, despre cum va funcţiona banca de plasmă

  • Spitalul Gerota, un spital cu tradiţie în lumea medicală din Bucureşti, are în structura organizatorică o unitate de trasfuzii căreia îi lipsea un punct de recoltare din cauza faptului că nu am avut suficiente resurse materiale şi mai ales umane care să desfăşoare activităţile aferente centrului de recoltare. Suntem în etapa în care organizăm acest centru de recoltare şi donare atât de sânge, cât şi de componente de sânge.
  • Vom intra în posesie în următoarele zile a containerelor necesare desfăşurării activităţii care se vor amplasa în imediata vecinătate a spitalului, fără ca această activitate nouă pentru noi să interfere circuitele funcţionale ale spitalului. S-a identificat resursa financiară pentru dotarea acestui centru şi se fac demersuri pentru extinderea organigramei cu personalul necesar unităţii.
  • Într-o primă etapă, după organizarea locală, vom trece la autorizarea centrului şi vom începe să desfăşurăm activitatea.
  • Pacienţii eligibili sunt numai angajaţii MAI, ci întreaga populaţie care doreşte să doneze. Ei vor fi testaţi. Eligibilitatea se va stabili conform protocoalelor naţionale. Raportarea o vom finaliza noi, iar produsele recoltate, printr-un protocol pe care suntem pe cale să-l încheiem cu Centrul Bucureşti de Transfuzii, vor fi validate la acest nivel.
  • Pentru etapa următoare, produsele recoltate vor fi distribuite conform solicitărilor în Bucureşti şi în ţară, spitalelor militare şi spitalelor civile. 

Cine poate dona plasmă

Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 prin:

  • bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării
  • bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  • test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de Direcția de sănătate publică care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
  • test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
  • rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

Pacienții care au învins lupta cu noul coronavirus și care își doresc să doneze plasmă pot beneficia, în mod gratuit, de un test RT-PCR pentru confirmarea vindecării, în cazul în care nu au un asemenea test, și de un test IgG pentru identificarea evoluției anticorpilor, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv, dacă se înscriu în demersul inițiat de Sistemul Medical MedLife. Testarea se face în centrele MedLife din întreaga țară, în urma completării unui formular de înscriere.

Judeţul Buzău se află pe primul loc în ţară la numărul de donatori de plasmă umană hiperimună, potrivit unei informaţii publicate pe Facebook de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Plasma este folosită în tratamentul unora dintre pacienţii cu COVID-19.

Consiliul Judeţean Buzău a primit, în luna aprilie, o donaţie constând într-un aparat de plasmafereză din partea unei firme care se ocupă cu distribuţia de aparatură medicală. Aparatura medicală a fost donată Consiliului Judeţean pentru a fi utilizată cu titlu gratuit timp de 12 luni, iar conducerea judeţului a decis amplasarea acesteia în interiorul Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău.

Luni, preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, a mulţumit buzoienilor infectaţi cu COVID-19 care au donat plasmă după vindecare.

„Judeţul Buzău, din nou pe primul loc! În urmă cu 6 luni vă spuneam că Buzăul va beneficia de un echipament nou pentru colectare de plasmă umană pentru ca pacienţii infectaţi cu SARS-CoV2 să aibă acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună. Astăzi (luni – n.r.) vă anunţ cu mândrie că Buzăul se află pe locul I, fiind judeţul cu cel mai mare număr de donatori. Acest lucru se datorează vouă, tuturor celor care aţi fost infectaţi şi aţi ales să daţi o mână de ajutor celor care acum luptă cu noul coronavirus şi se află în stare gravă. Mulţumesc tuturor donatorilor, dar şi Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău!”, a scris pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, medicul Adriana Crăciun, numărul buzoienilor care au mers să doneze plasmă a ajuns la 95, iar oamenii continuă să vină.

„Începutul a fost ceva mai greu, însă cu ajutorul medicilor infecţionişti de la Buzău care le-au explicat pacienţilor procedura şi mai ales beneficiile acestui tip de tratament am început să avem din ce în ce mai mulţi donatori. Înregistrăm astăzi 95 de donatori de la punerea în funcţiune a aparatului şi cu siguranţă săptămâna aceasta vom depăşi 100. Este meritul celor care aleg să vină să doneze şi sunt convinsă că nimeni nu face asta pentru vreun clasament. Pot să vă spun însă că numărul donatorilor de sânge a scăzut substanţial de când cu pandemia şi avem aproape o egalitate, săptămânal, a donatorilor de sânge şi a celor de plasmă”, a declarat medicul Adriana Crăciun.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra unei greve în sectorul transporturilor aeriene din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei