Teologul susține că este datoria credincioșilor să își apere drepturile constituționale, în condițiile în care ierarhia Bisericii Ortodoxe Române a acceptat ordonanța.
Citește și: Ce înseamnă scenariul 4 al crizei coronavirus şi ce măsuri suplimentare ar putea fi luate
„Întrucât ierarhia Bisericii Ortodoxe Române a acceptat fără niciun fel de obiecție deciziile prin care credincioșii ortodocși din Patriarhie sunt obligați să nu mai participe la slujbele religioase pe durata stării de urgență, este de datoria credincioșilor înșiși să își apere drepturile constituționale”
Teologul consideră că ordonanța militară cuprinde prevederi legate de participarea la biserică a cetățenilor necorespunzătoare ceriților din Constituție.
”Consider că Ordonanța militară nr. 2/2020 cuprinde prevederi legate de participarea la biserică a cetățenilor necorespunzătoare cerințelor art. 53 din Constituție, care impune ca restrângerea temporară a drepturilor și libertăților să se facă respectându-se câteva principii: proporționalitatea cu pericolul invocat, nediscriminarea și neatacarea existenței dreptului în sine” , susține acesta.
Acesta a atacat în instanță conținutul ordonanței militare emise de ministrul de Interne Marcel Vela prin care se instituie o serie de restricții la circulația persoanelor în perioada stării de urgență și și-a făcut cunoscut demersul sub forma unui editorial publicat pe portalul marturisireaortodoxa.ro.
Teologul cere modificarea articolului doi din prima ordonanță militară emisă de Marcel Vela, conform căreia se pot oficia slujbe religioase, însă fără accesul publicului. De asemenea, acesta cere și modificarea articolului 3 care restricționează la 8 numărul de persoane care pot participa la evenimentele liturgice private. El cere eliminarea, din conținutul ordonanței, a construcției “la care pot participa maximum 8 persoane.”