„Am văzut în fiecare seară la TV tot felul de specialiști care anunțau ce se va întâmpla, că va fi rău. În martie și aprilie n-am avut o creștere a numărului de cazuri. Românii au fost extrem de responsabili de Paște și 1 Mai.
Am înregistrat o creștere a numărului de cazuri începând cu 1 iunie, adică după adoptarea măsurilor de relaxare.
Putem să punem punct acestui studiu: nu există un studiu oficial dezbătut în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Nu a existat niciun astfel de studiu. Studiul acesta este la fel credibil ca orice știri care apare în presă, sunt știri reale și fake news. Sunt specialiști care fac tot felul de analize, dar nu este un studiu oficial. Studii făcute de nu știu ce oameni de știință din Londra sau de la vreo facultate de renume nu înseamnă că sunt și reale. Sunt niște scenarii.”, a spus Marcel Vela.
Numărul de cazuri de coronavirus a crescut în România cu 54,3% faţă de săptămâna trecută, iar prognoză realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență demonstrează faptul că există o creștere supra-exponenţială a cazurilor de coronavirus în România. Conform documentului, la mijlocul lunii august vom avea probabil între 42.447 şi 58.400 cazuri active, dintre care 2.122 – 4.088 în terapie intensivă.
„Creșterea supra-exponențială va continua până când distanța socială va începe să crească. La actuala distanță socială și actualul prag (estimat) de siguranță, la 1 august am avea între 20.727 și 24.246 cazuri active, peste dublul numărului de cazuri actuale. La terapie intensivă ne așteptăm să avem la 1 august, în aceste condiții, între 1.036 și 1.697 internări”, se arată în document.
În aceste condiții, autorii prognozei susțin faptul că: „Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august”.
De asemenea, conform analizei, Bucureștiul și județele Argeș și Prahova ar fi cele mai grav afectate, fiind cele marcate cu roșu. Județele următoare ar putea fi: Galați, Brașov, Dâmbovița și Arad, marcate cu portocaliu.
Statistica se bazează pe riscul ridicate de creștere + dificultățile de azi (multe cazuri noi) + diferențele din fiecare județ privind distanțarea socială. Cifrele reprezintă o monitorizare zilnică a numărului de cazuri active și o prognoză a evoluției realizată după modele folosite la nivel internațional.
Citeşte şi Marcel Vela: Sunt locuri la ATI! Cine a spus că nu sunt?