Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Șeicii continuă investițiile în Europa. Arabii au în plan să achiziționeze acțiuni la o mare companie din România, lider de piață în domeniul său de activitate.
Filip Stan
06 sept. 2022, 11:50
Mare afacere în energie. Un celebru șeic din Abu Dhabi vrea să cumpere fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei

Încă o companie de românească ar putea fi vândută. Este vorba despre Romelectro, unul dintre cei mai mari constructori români din energie.

Arabii continuă expansiunea economică în Europa. Șeicii din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite (EAU), vor să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, în prezent aflată în insolvență. Investitorii arabi vor putea profita de o recentă schimbare de legislație, informează Profit.ro.

Negocierile merg înainte. A fost aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de compania Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia, mai precizează sursa citată. Firma este înregistrată în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite. Sediul în are în Al Nahyan, ce poartă numele familiei conducătoare din Emirate.

 

Șeicii, obișnuiți cu injecții de capital în România

 

Arabii s-au obișnuit deja să investească în România. În 2018, Al Dahra, parte a agrupului Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite, respectiv președinte al clubului de fotbal Al Jazeera, a achiziționat cel mai mare producător agricol din țara noastră, Agricost Brăila.

Romelectro a intrat în vizorul șeicilor după o lungă perioadă în care compania românească a avut în portofoliu proiecte pentru Orientul Mijlociu, cu subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.

Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. și-a manifestat interesul de a acorda Romelectro o finanțare în valoare de 15,9 milioane de lei (3,2 milioane de euro) convertibilă în acțiuni, dar și alte finanțări, acestea din urmă exclusiv pentru finalizarea contractelor de lucrări în derulare din portofoliul Romelectro, se arată într-un document oficial. Suma de 15,9 milioane lei este apropiată de cea a cuantumului capitalului social al Romelectro, la valoarea nominală a acțiunilor, de 15,63 milioane lei.

„Între părți au avut loc discuții și negocieri cu privire la finanțare, în prezent fiind agreat conținutul unui contract de împrumut, precum și al documentelor care vor sta la baza dobândirii de către investitor a calității de acționar în cadrul Romelectro, incluzând, dar fără a se limita la, memorandum de înțelegere și contractul de cesiune a acțiunilor″, se menționează în document.

 

Probleme financiare pentru Romelectro

 

Compania românească se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere financiar.

„Odată cu deschiderea procedurii insolvenței împotriva Romelectro SA, băncile au înghețat liniile de finanțare existente, ceea ce generează implicit și imposibilitatea contractării unor credite noi.

Lipsa capitalizării debitoarei o pune în situația imposibilității executării obligațiilor contractuale asumate, cu consecința rezilierii/denunțării contractelor de către beneficiari și imposibilitatea creditorilor actuali, chiar garantați, de a-și valorifica pe deplin creanțele, în condițiile în care garanțiile reale mobiliare acoperă numai într-o mică măsură pasivul debitoarei.

Pentru a finanța activitatea curentă și contractele menționate mai sus, unele dintre acestea fiind încheiate fără avans, cu obligația finanțării lucrărilor de către Romelectro SA și obligația decontării lor ulterioare de către beneficiari, luând în considerare importanța strategică a acestor contracte pentru sistemul energetic național, mai ales în contextul actual al crizei energetice, Romelectro SA a identificat un potențial investitor – Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C. – dispus să finanțeze activitatea acesteia.

(…) Toate activele debitoarei sunt în prezent garantate în favoarea băncilor, inclusiv veniturile din contractele în derulare, motiv pentru care problema garantării creditorului se va pune doar cu privire la veniturile viitoare, obținute din noile contracte, fără a prejudicia drepturile celorlalți creditori″, se mai arată în document.

Anul trecut, compania a încheiat cu venituri de 101,7 milioane de lei și pierderi de aproximativ 190 de milioane de lei, cu un număr mediu de 116 angajați. În tabelul preliminar, Romelectro figurează cu creanțe acceptat în sumă totală de peste 735 de milioane de lei.

 

Istoricul Romelectro

 

Romelectro a fot înființată în anul 1971, de comuniști, ca întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei. Compania a fost creată pentru executarea de lucrări de profil în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda.

Compania de stat a fot privatizată în anul 1994.

În prezent, mai mulți afaceriști români dețin acțiuni la Romelectro. Viorel Gafița deține – 27,55%, Gabriel Lucian Rădulescu – 27,45%, Octavian Dan Georgescu – 13,7%, Ștefan Camil Georgescu – 13,7%.

În iunie, premierul Nicoale Ciucă și ministrul Virgil Popescu, s-au întâlnit cu Mohamed bn Zayed Al Nahyan, pentru proiectele comune din domeniul energiei.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'