Au apărut cele mai multe probleme cu jucăriile care imită alimente și cele de tip slime. Sunt multe jucării contrafăcute și care conțin substanțe periculoase. Un caz deosebit e reprezentat de jucăriile de tip slime, care se prezintă într-o gamă largă de culori și au textură gelationoasă.
Comisarii ANPC au făcut multe controale în magazinele de jucării și au descoperit produse de tip slime falsificate, fără etichetă. Unele din ele conțineau borax, un praf chimic care poate produce iritații grave în tubul digestiv.
„Este o substanță care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât și la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid. Biluțe mici de acid boric lăsate în colțurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestvi, dacă cdistrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om”, a declarat prof. dr. ing. Ioan Călinescu.
Comisarii de la ANPC îi sfătuiește pe români să cumpere jucării doar din magazine sau raioane specializate, ca să se asigure că îndeplinesc toate condițiile de vânzare.
„Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă, în sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici.
Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC.
Citește și Prognoza meteo 1 iunie. Vreme caldă, dar şi ploi de Ziua Copilului
Citește și Cât câștigă un angajat de la Jumbo România pe lună