Vara a venit deja peste pieţe, iar odată cu ea vin și fructele de sezon, printre care se numără delicioșii pepeni. Cu toate că aceștia sunt prezenți pe mesele românilor în această perioadă, este important să acordăm atenție detaliilor atunci când îi achiziționăm, deoarece acestea pot indica faptul că au fost cultivați cu îngrășăminte chimice.
Există mai multe motive pentru care este recomandat să arunci un pepene dacă prezintă o crăpătură în mijloc. Specialiștii avertizează că aceste crăpături pot fi rezultatul unor practici agricole nesănătoase, precum utilizarea excesivă a substanțelor chimice pentru a stimula creșterea rapidă a pepenilor. Consumul unui astfel de pepene poate implica riscul de a ingera aceste substanțe chimice, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Prin urmare, este mai prudent să alegem pepeni sănătoși, fără crăpături în miez, pentru a ne asigura că beneficiem de un produs proaspăt și natural.
Dieta cu pepene, secretul siluetei Ioanei Ginghină. În ce constă şi cât de repede scapi de kilogramele în plus
Fermierii pot utiliza îngrășăminte chimice pentru a accelera procesul de coacere și a aduce mai rapid fructele pe piață. Acest lucru devine vizibil atunci când tai pepenele în două și observi că miezul are o crăpătură, semn că a fost cultivat artificial. Această practică poate fi dăunătoare pentru sănătate, iar indiciile cu privire la starea fructului care ne dau de gândit pot fi observate și prin culoarea semințelor.
Atunci când un pepene a crescut natural, semințele vor avea o culoare închisă, în timp ce în cazul celor crescute artificial, semințele pot fi albe sau palide, semn clar că pepenele a fost expus îngrășămintelor chimice sau altor metode de creștere accelerate.
Pentru a identifica un pepene copt perfect, nu este nevoie să-l degustăm, deoarece există câteva indicii pe care ar trebui să nu le ignorăm niciodată. Unul dintre aceste indicii este prezența detaliilor lemnoase pe coajă pepenelui. Aceste semne apar ca rezultat al polenizării realizate de albine și indică faptul că pepenele este copt. Prin urmare, nu este necesar să alegem alt pepene în locul celui cu detaliile lemnoase, deoarece primul ar putea să nu fie la fel de copt.
Pepene roşu cu miez albastru. Imaginile au devenit virale pe Internet: „Idee de afacere”
Există, de asemenea, diferențe în ceea ce privește formă pepenelui. Se spune că cei cu formă alungită sunt mai delicioși în comparație cu cei rotunzi. Un alt aspect util de observat este codița pepenelui. Dacă codița este uscată, înseamnă că pepenele este copt. Totuși, trebuie să fim atenți să nu fie prea uscată, deoarece acest lucru ar putea indica faptul că fructele au fost culese cu cel puțin câteva zile înainte.
Pepenele, harbuzul sau lubeniţa, cum îi spun oltenii, este fructul verii pentru români indiferent de regiunea geografică. Mare atenție însă la acest fruct, mai ales dacă exagerăm cu cantitatea. Poate fi foarte dăunător pentru sănătate, mai ales dacă îl consumăm seara târziu, din cauza cantității de zahăr pe care o conține. În general, este bine să fie evitat consumul de orice fel de fructe seara, avertizează specialiștii, potrivit romaniatv.net.
Pepenele nu trebuie combinat cu pâine, este o altă greşeală frecventă la români. Pepenele este un fruct delicios, însă mulți dintre noi tindem să îl combinăm și cu alte alimente, lucru care nu este benefic deloc pentru corpul nostru. El deține oricui toți nutrienții și vitaminele de care organismul nostru are nevoie.
Pâinea este unul dintre alimentele pe care nu trebuie să îl combini niciodată cu pepene. Într-adevăr, este delicioasă și nelipsită de pe mesele românilor, însă atunci când este consumată alături de o felie de pepene, poate cauza probleme mari de sănătate.În cazul în care nu știai până acum, pepenele nu trebuie combinat cu niciun produs alimentar. el fermentează, fiind un aliment acid. Astfel, alături de o felie de pâine, combinația încetinește digestia, ducând la o stare de balonare, dar și de oboseală după masă.
O altă alternativă pe care mulți români o au este brânza. O felie de pepene roșu cu brânză pare combinația perfectă la prima vedere, însă la fel ca și cu pâinea, efectele sunt similare, o digestie îngreunată.
Specialiștii din domeniul nutriției susțin că pepenele este un fruct care trebuie consumat simplu, pentru a ne putea bucura complet de toate beneficiile sale. Ajută la eliminarea apei din organism și de asemenea este și un fruct sățios.
Pepenele. Valori nutriționale
Valoare per 100 g
Calorii (kcal) 30
Lipide totale 0,2 g
Lipide saturate 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 1 mg
Potasiu 112 mg
Carbohidrați 8 g
Fibre alimentare 0,4 g
Zahăr 6 g
Proteine 0,6 g
Vitamina C 8,1 mg Calciu 7 mg
Fier 0,2 mg Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0 mg Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 10 mg
Gheorghe Mencinicopschi. De ce e bine să mănânci pepeni mici!
-“Fructoza este unul dintre factorii care duc la apariția steatozei hepatice non-alcoolice, adică ficatul gras, e strâns legat și de apariția obezității, e un factor favorizant al apariției diabetului. Ar trebui evitată, pentru că ficatul nostru nu e în stare să proceseze decât câteva grame pe zi. Tot ce este în plus e transformat de ficat în trigliceride, grăsimi care dacă sunt peste limitele normale fiziologice duc la dislipidemii. Dislipidemia generată de trigliceride nu e bun augur, pentru că semnalează și apariția bolilor cardiovasculare și a riscului de infarct și AVC”
GREŞELI înainte de a consuma pepenele roşu
Medicul diabetolog Mihaela Ene a explicat de ce nu e bine să mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi și de ce fructele, în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari.
”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime.
Și în felul acesta, de la excesul de fructe pe perioada verii, poate să apară steatoza hepatică și poate să se dezechilibreze diabetul, la fel cum oamenii se pot îngrășa mâncând fructe seara”, a spus medicul.
Acest lucru e valabil pentru toate fructele. Mulți oameni, însă, mănâncă fructe atunci când vor să ia o gustare ușoară seara.
”Un fruct ar fi suficient. Un fruct înseamnă cât încape într-un căuș. Pentru o persoană care nu are probleme cu glicemia, nu are probleme cu greutatea, nu e o problemă să mănânce pe seară, să se răcorească, o felie e pepene sau un bol moderat de cireșe sau 2-3 caise.
De ce nu trebuie spălată carnea de pui înainte să fie gătită. Cum ne este afectată sănătatea
Însă excesul de aceste fructe și păstrarea fructelor ca o cină ușoară seara pentru masa de seară nu e deloc rezonabil”, a spus Ene, potrivit digi24.ro.
Medicul spune că și persoanele cu diabet pot mânca fructe, în cantități moderate. ”Pot mânca și pepene, și struguri, și banane. Mulți diabetici fug de banane, dar mănâncă mere cu kilogramele. Fiecare fruct are o concentrație de zahăr.
Există fructe foarte dulci, cum sunt bananele, prunele, perele, strugurii, acestea au undeva la 20% zaharuri și ar trebui consumate per porție cu aproximativ 100-125 de grame, adică atât cât încape într-un căuș.
Există fructe cu 10-12% zahăr – mere, citrice, fructele de sezon, care se consumă la 200-250 de grame per porție. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție.
Două porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat medicul. ”Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.
Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale. ”În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe.
Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, a explicat Ene.
Totuși, acest fruct are și contraindicații. Potrivit specialistului în nutriție, persoanele care au probleme cu pancreasul, cei diagnosticați cu pietre la rinichi, cu gastrită cronică, ulcer gastric, colită, diaree sau diabet trebuie să evite pe cât posibil pepenele.