Mare atenţie pe unde călcaţi. Ortoped: O fractură se poate transforma într-o amputaţie

Fracturile constituie cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii, de aceea trebuie să ai mare grijă la câteva reguli ca să nu cazi şi să te accidentezi. Marius Uscatu, medic specializat în ortopedie, a explicat pentru RomaniaTV.net cum se ne ferim de căzăturile pe gheață şi ce trebuie să facem dacă ne-am ales cu o fractură.
Roxana Gagiu
24 ian. 2016, 07:13
Mare atenţie pe unde călcaţi. Ortoped: O fractură se poate transforma într-o amputaţie

Codul galben a adus un ger crunt în România. Au fost cele mai friguroase nopţi si zile din această iarnă, iar trotuarele şi străzile s-au transformat în adevărate patinoare şi a apărut pericolul de a aluneca pe gheaţă şi a de a te accidenta. Sute de oameni au ajuns la urgenţe cu fracturi, luxații, entorse, contuzii.

„O fractură care nu este diagnosticată la timp şi operată în timp util se poate transforma într-o catastrofă, uneori chiar într-o amputaţie. Sunt fracturi care ne pot handicapa pentru tot restul vieţii. Problema fracturilor este că ele se agravează imediat după producere, pentru că nu ştim cum să reacţionăm”, a declarat dr. Marius Uscatu, medic specialist ortoped.

Leziunile care se pot produce în urma căzăturilor pe gheaţă variază de la simple contuzii şi entorse până la fracturi, uneori cu repercusiuni grave. După o căzătură, este recomandat să nu mai calcam pe piciorul respectiv.
 
„În primul rând nu mai călcam pe piciorul respectiv pentru că fractura se poate agrava. Dacă este la membrul superior, trebuie să imobilizăm printr-o atela provizorie: scandurică, umbrelă, orice. Nu ne sprijinim nici măcar o secundă pe membrul afectat. O fractură de talus (la glezna) poate fi relativ simplă, dar un singur pas făcut după producerea ei conduce la deplasarea fragmentelor osoase, cu apariţia unei fracturi foarte grave”, a explicat dr. Uscatu.
 
 
Dacă am alunecat pe gheaţă şi ne-am ales cu o fractură, medicul ne recomandă repaus, gheata local, fasa elastica si piciorul mai sus, pe o perna, in cazul unei fracturi cu deplasarea fragmentelor. Cel mai important aspect este consultaţie urgentă la ortoped, deoarece fiecare oră contează enorm.
 

Persoana accidentată nu trebuie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.
 
Un lucru este cert, şi anume că este mult mai uşor să ne ferim de căzături decât să le tratăm. Medicul ortoped Marius Uscatu vă vine în ajutor şi vă prezintă câteva reguli simple:
  • Încălţăminte adecvată, care nu alunecă
  • Nu-ţi ţine mâinile în buzunare, deoarece pericolul să păţeşti ceva grav este cu atât mai mare, dacă nu te poţi ajuta de mâini în momentul în care cazi. De asemenea, este indicat să porţi mănuşi, astfel nu îţi vei răni palmele.
  • Când simți că îţi pierzi echilibrul, e bine să încerci să cazi ghemuit și să eviţi impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur
  • Varstnicii sa-si ia un baston, pentru sprijin eventual 
  • În general trebuie sa mergem incet. Este recomandat mersul cu paşi mici, cu multă grijă
  • Lipeşte pelicule aderente pe talpa încălţămintei

  • Asigură-te că nu cobori sau urci scări acoperite de gheaţă sau zăpadă fără să te sprijini de o balustradă
  • Cumparati-va de la un magazin cu articole sportive incaltaminte asemanatoare celei utilizate de alpinisti sau accesorii rezervate acestei probleme: crampoane cu varfuri ascutite ori dispozitive fixate cu arc de talpa ghetelor.
În cazul unei eventuale căderi este bine să aveţi mănuşi şi căciulă pentru a vă proteja de lovituri. Îmbăcămintea trebuie să fie călduroasă, dar lejeră. Cel mai bine este ca în cădere să încercăm să protejăm capul şi coloana.
 
„Sa nu se sprijine în mâini, deoarece fractura distala a radiusului este cea mai frecventă (reacţia de aparare e sa punem mana să ne sprijinim). Să încercăm să protejăm capul (o căciula de blană poate proteja în cazul unui traumatism direct)”, a mai spus specialistul.

Vezi: Bucureştenii, în PERICOL. Capitala a fost împânzită cu anunţuri „ATENŢIE, cad ţurţuri” VIDEO

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, propune restructurarea personalului pentru eficientizarea activității
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București